05/28/13 09:52
(http://e-vestnik.bg/)

Новият кабинет предизвика смут, коригира се бързо. Колко ще се закрепи?

Списъкът на Орешарски е посрещнат умерено положително в чужбина

Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Бързото оттегляне на скандалната кандидатура за министър на Калин Тихолов едва ли ще успокои 100% страстите около новото правителство. Орешарски и хората около него показаха бърза реакция, но да вкараш в т. нар. програмно правителство, което трябва да спасява България, такъв тип, който влече със себе си образа на най-лошото от тройната коалиция – зменките и далаверите с имоти – е напълно обезразсъдно.
От изказване на Антон Кутев в Би Ти Ви се разбира, че Тихолов е предложен лично от Орешарски. Срещу него е имало възражения още на пленума на БСП. Идеята на Орешарски издава самочувствието на хора, които не осъзнават, че са в трудна политическа ситуация, без мнозинство в парламента. Самото предложение за министър на инвестиционното проектиране е екстравагантно. Орешарски не го е обяснил, така че да се разбере необходимостта. Да видим тепърва.

Информациите от чужбина за предложеното правителство са по-скоро положителни, на фона на критиките у нас. Агенция “Блумбърг” пише, че рискът от фалит на България е намалял след представянето на правителството (виж тук), а котировките на ценните книжа на България и застраховките по тях леко са се променили в положителна посока.
Агенция Франс прес също информира за новото правителство с пестеливо положителен тон и спестява критични оценки.

Иначе това правителство предизвиква раздразнение и в БСП, която е главният му носител. В социалистическата партия има остри възражения и срещу Цветлин Йовчев за вътрешен министър, и срещу Зинаида Златанова за правосъден министър и вицепремиер по еврофондовете.

Случаят Цветлин Йовчев

За пръв път БСП прави или участва в кабинет, в който отстъпва поста на вътрешен министър. Сред социалистите се чуха възръжения срещу Йовчев, че е човек на ГЕРБ и Бойко Борисов. Йовчев беше назначен от Борисов и Цветанов за шеф на ДАНС. Ако някой е забравил - после двамата го принудиха да подаде оставка заради изтичането в медиите на скандалния запис на премиера с шефа на митницата. Проверка показа колко души в МВР и ДАНС са слушали неколкократно този запис в системата. Цветанов открито пред медиите хвърли съмненията върху ДАНС. Лично Борисов пък упрекна агенцията, че са пратили грешни хора да следят и подслушват шефа на митницата – бивши негови колеги от ГДБОП. И още същия ден Цветлин Йовчев подаде оставка.
След това Йовчев попадна в друг новосформирал се кръг в партията ГЕРБ – около президента Плевнелиев. Подаде оставка като шеф на кабинета на президента, което показва, че се е готвил за министър още преди изборите. Кандидатурата на Йовчев за министър показва, че вероятно отдавна е имало контакти и обсъждане на бъдещо правителство и между БСП и Плевнелиев. Или пък Орешарски и БСП просто са откраднали човек на ГЕРБ.

За Зинаида Златанова някои в БСП се гневят, че е човек на Кунева, който после е работил за ГЕРБ. Но ако се погледне обективно, Златанова напълно влиза в категорията експерт, който е приет добре в Европа - работила е като шеф на представителството на Европейската комисия у нас от 2008 г. до неотдавна. Преди това е била директор на дирекция “Европейска интеграция” в Министерски съвет (2001 -2007).

Но като цяло

правителството не е съвсем експертно

По скоро е компромисно, отново с делене на принципа да има и за тебе, и за мене. ДПС си взима своето с трима министри – на Младежта и спорта, на Околната среда и водите, и на социалното министерство.
Доста спорен е техният човек за министър на младежта и спорта – професорка по лингвистика. Какво им пречеше да оставят примерно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване