05/29/13 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Новият кабинет изпуши първата лула на войната срещу здрав(н)ия разум

Колаж: Владимир Дойчинов-Ладо

България ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при много строги условия и контрол над него, обяви здравният министър, гинеколожката Таня Андреева още в първите минути, когато проплака новороденото кабинетно отроче на БСП, ДПС и донора на кворумна сперма „Атака”.

Изкуственото осеменяване в това овластяване беше последвано от първия противоестествен рев на рожбата.

Току що родена като слугиня на народа, Андреева вече се изказва от името на разделената по въпроса целокупна България в полза на реабилитацията на тютюнопушенето по политическа целесъобразност.

Андреева изпуши по този начин правителствената лула на войната срещу децата, бременните, болните и всички все още здрави потенциални невинни жертви на цигарения порок.

Оправданието на Андреева: “Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема”. Няма лично мнение на лекар, бунтуваща се съвест, принципи, общоприета лекарска етика, европейски опит, вопли на несъгласните пушачи и т.н.- има козируване на онези, които диктуват законите!

Иначе казано, една лекарка, която се е клела да се бори за живота на хората, се включи изпреварващо (тя бе и първата, която побърза да се похвали, че е поканена за министър в този кабинет) от най-високата административна позиция в този бранш в държавата на страната кръчмарското лоби. Защото така диктува партийно-правителственият интерес, а не принципът, залегнал в клетвата, полагана от всеки представител на най-хуманната професия.

Политиката е определящ фактор в този разговор, в който Андреева се опитва да институционализира като нещо приемливо крясъците на Сидеров, вносител на реваншистката поправка. Вероятно това е част от сделката- нещо като „цигарен дим срещу осигурен от Сидеров кворум за гласуване на новия кабинет”.

Три дни преди „Атака” да отключи с гласа на своя лидер формирането на кабинета, номинираният Орешарски се ангажира публично с обещание за частично отпадане на забраната за пушене на публични места. Андреева днес обявява, че процедурата по плащането на дълга към вносителя на законопроекта ще бъде задвижена.

Може и да е изненадващо, но намирам този абсурд за полезен за дробовете на застрашената ни демокрация, загубили своята чувствителност към истинските дразнители.

Защото е толкова глупаво замислен по наклонената плоскост на прозрачния лобизъм в полза на ресторантьорите и техния парламентарен лобист Сидеров, че ще се превърне в първото поражение на новите самодоволни властници- включително и лично на Станишев, който пръв „обърна палачинката”, обещавайки на възрастния си електорат да му върне правото да пушляви в кръчмите.

Да се бориш като гинеколог за повече цигарен дим е толкова тъпо, че само остра умствена недостатъчност на недоносения сговор между БСП, ДПС и „Атака” (трипартийно бащинство, при което „Атака” бяга от плащането на алиментите) може да роди подобен феномен.

И още нещо: борците за реабилитацията на катрана в организма на непушещите човеци на територията на България правят първата крачка към подклаждането на носталгията към властта на гражданите, претендиращи да са управлявали в името на европейското развитие на страната ни.

Станишев и Сидеров, а вече и производната им във властта лекарка Андреева, създадоха първата гражданска кауза срещу себе си още преди да е включен двигателят на двутактовия им кабриолет, наречен ” кабинет”.

Ще загубят битката срещу здрав(н)ия разум.

От блога на Иво Инджев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване