05/29/13 07:07
(http://offnews.bg)

Орешарски ще връща доверието в парламента

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

“Днес страната се нуждае от максимално обществено съгласие. Необходимо е да заздравим позициите на парламента в нашата страна”, заяви по време на първата си реч в 42-рото Народно събрание кандидат-премиерът Пламен Орешарски.

“Непоследователна и волунтеристична политика днес страната се намира в дълбока национална криза. Наложената и доминираща обществено-политическа криза поставя под заплаха самите устои на държавата и демокрацията. Тези процеси се подсилват от формираните обществени тенденции. Днес страната се нуждае от максимално обществено съгласие”, заяви бившият финансов министър.

Той представи програмата на предлагания кабинет. Тя е разделена в три основни точки – възстановяване на демокрацията и заздравяване на държавността; насърчаване на предприемачеството; повече солидарност и социална справедливост.

“Да се възстанови ролята на парламента, да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да се противопоставим на битовата престъпност, да пресечем безразборното използване на СРС-а, да обърнем внимание на малцинствата, да съблюдаваме за свободата на медиите, прозрачността в управлението и диалога със социалните партньори”, са приоритетите на кабинета по първата точка от плана “Орешарски”.

Кандидат-премиерът подчерта, че едно от най-големите предизвикателства пред бъдещия парламент ще бъде подобряването на икономическия климат. Приоритетите, които Орешарски очерта пред своите министри, са: Икономическото възстановяване, развиватие на  традиционните сектори в икономиката, но и развитие на новите технологии, изграждане на инфраструктурата, подобряване на бизнес-климата чрез намаляване на несвойствения административен натиск, облекаване процедурите за упражняване на стопанска дейност, помощ за стартиращия бизнес и контрол над монополите.

В по-далечен план Орешарски си поставя за цел да подобри солидарността и социалната справедливост в страната.

“Сега, повече от всяког,а се нуждаем от фокусиране върху децата и младежта. Тенденциите през последните години са силна червена лампа за демографския срив, през който  преминаваме. Ако не обърнем тенденциите, има опасност да не успеем да преминем”, подчерта Орешарски.

Статията "Орешарски ще връща доверието в парламента" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване