05/30/13 12:15
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел даде на 7 еврочленки отсрочка за сваляне на дефицита

Седем членки на Европейския съюз получиха отсрочка за сваляне на бюджетния си дефицит под 3 на сто от БВП, след като Европейската комисия възприе снизходително отношение към приложените от тях мерки на икономии. Франция, Испания, Полша и Словения получиха още две години да свалят дефицита си съгласно правилата на Пакта за стабилност и растеж, докато Белгия, Португалия и Холандия получиха по една година.
Междувременно Белгия едва се отърва от глоба, въпреки че Еврокомисията я разкритикува, че не е предприела „никакви ефективни действия“ през последните 3 години в тази насока. ЕС може да налага глоби по 0,2 % от БВП на държави, които не предприемат мерки за сваляне на дефицита и задлъжнялостта си. Еврокомисарят по икономиката Оли Рен заяви, че комисията „нямаше друг избор, освен да каже, че Белгия не е предприела достатъчни мерки“. Все пак той хвърли вината за това на политическата криза, при която Белгия нямаше правителство в продължение на 18 месеца през 2010 и 2011 г. „Да наложим глоба на Белгия „не би било честно или правно обосновано“, заяви той. Еврокомисията поиска от Белгия да намали с 1 на сто дефицита си през 2013 г. и с 0,75 на сто през 2014 г. заедно с официален ангажимент за „балансирана фискална рамка“ на всички равнища на управление.
Това бе третата годишна серия от специфични за всяка страна препоръки, като тези за България бяха седем на брой. Ако правителствата приемат през юни препоръките, срещу 16 членки на ЕС ще бъде предпрета процедура за прекомерен дефицит в сравнение с 24 миналата година, след като Унгария, Италия, Латвия, Литва и Румъния тази година се измъкнаха от списъка. Но пък Малта отново ще влезе в него по-малко от 6 месеца, след като бе извадена, защото бюджетният й дефицит ще достигне според прогнозите 3,7 на сто през тази година.
По „ИЮ Обзървър“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване