05/30/13 15:33
(http://offnews.bg)

Президентът отказва да назначи посланици с агентурно минало

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев категорично се противопостави на идеята на новия външен министър за реабилитиране на посланици с агентурна биография в Държавна сигурност.

“Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен, компетентен. Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби, каза пред журналисти президентът.

“Не съм подписал досега и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби. Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС, заради принципите, в които вярвам. Модерна дипломация, млади и компетентни посланици – пожелавам си това”, каза още държавният глава, цитиран от “Фокус”. 

Плевнелиев заяви, че ще остане верен на принципите си и вероятно няма да подпише назначенията на “един или двама” предложени за посланици. ”Аз вярвам в надграждането, в последователността на усилията, не вярвам, че всеки нов български политик е толкова велик, че ще свърши цялата работа на нацията, а всички предишни не стават за нищо. Вярвам в последователните усилия на много хора в тази държава да работят за нейния прогрес и напредък. Затова пожелавам успех на новото правителство. Очаквам с нетърпение конкретните ангажименти, които те ще поемат, планове, които ще покажат, срокове, с които ще се ангажират”, посочи Плевнелиев.

Той допълни, че се притеснява от ”тъмни зависимости, от неясни приоритети и от размити ангажименти”. 

Статията "Президентът отказва да назначи посланици с агентурно минало" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване