05/31/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Антизападно настроен хардлайнер е фаворит за президент на Иран

Саид Джалили. Снимка: от тв екрана

На първия митинг от кандидатпрезидентската си кампания беше приветстван с одобрителни възгласи от хиляди млади мъже, докато се качваше на подиума. Той се придвижваше трудно заради изкуствения крак, останал му като почетен знак от дните, когато като млад член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция е участвал във великата окопна война между Иран и Ирак.

“Добре дошъл, жив мъченико Джалили”, викаше публиката в един глас. Повечето хора от тълпата бяха твърде млади, за да си спомнят кървавия конфликт, но бяха погълнати от националната почит към ветераните от войната. Тълпата развяваше знамена на “съпротивата” - военното сътрудничество между Иран, Сирия, ливанската шиитска групировка Хизбула и някои палестински групи - и скандираше предизборния лозунг на кандидата: “Никакъв компромис. Никакво отстъпление. Само Джалили.”

Джалили, известен като непреклонен ирански преговарящ по ядрения въпрос и протеже на върховния водач аятолах Али Хаменей, се очертава като вероятния фаворит на президентските избори в Иран на 14 юни, което е обезпокоителна перспектива за бъдещите отношения със Запада. 47-годишният Джалили, който според много анализатори отдавна е подготвян за висш пост в Иран, засега е най-отявленият хардлайнер сред осмината кандидати, одобрени за участие в изборите.

С противопоставянето си на “разведряване на сто процента” и обещанието си, че няма да проявява “какъвто и да е” компромис към Запада по въпроси като иранската ядрена програма и участието в Сирия, Джалили изглежда още повече би задълбочил безизходицата в отношенията на Иран със САЩ и техните съюзници, ако бъде избран за президент.

“Той изглежда ще бъде Ахмадинеджад втори номер”, каза експертът по Иран във Вирджиния Расул Нафиси, имайки предвид сегашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад. “Той вероятно няма да бъде партньор в преговорите по ядрените въпроси, както беше преди, когато оглавяваше делегациите”, заяви Нафиси.

Анализатор в Иран, който пожела да остане анонимен поради страх от ответни действия, каза, че Джалили е “идеалният последовател на Хаменей”.

“Ако той бъде избран, предвиждам още по-голяма изолация и конфликт, тъй като него не го е грижа за отношенията с външния свят, икономиката или каквото и да е”, каза анализаторът.

През последните седмици Джалили получава откритата подкрепа на управляващата върхушка в Иран, представляваща коалиция от консервативни духовници и командири на революционните гвардейци, известна като традиционалистите. Високопоставени шиитски мюсюлмански духовници започват да говорят открито в негова подкрепа, а разпространена в цялата страна мрежа от паравоенни доброволци - басидж - сега помага за организирането на предизборната му кампания.

През последните седмици той е представян по ласкав начин от полуофициалната осведомителна агенция Фарс, която е свързана с революционните гвардейци, както и от десетки уебсайтове и други информационни организации. За разлика от него сега останалите кандидати понякога откриват, че по нечисти причини са отменени техни предизборни изяви, и често се оказват подложени на остри нападки в интервюта по държавната телевизия, докато към Джалили въпросите са доста благосклонни.

“Той лесно ще получи 30 процента от гласовете”, каза близкият до иранските лидери анализатор Амир Мохебян, изтъквайки добре организираните групи, подкрепящи Джалили. “Останалото ще бъде поделено между другите кандидати”, заяви той.

Това би довело до балотаж, на който Джалили би бил в доста изгодна позиция, тъй като съгласно иранския закон президентът трябва да получи най-малко половината от гласовете.

Президентските избори в Иран, при които няма независими проучвания на общественото мнение и които са обект на манипулации, са прочути със своята непредсказуемост. През 2005 г. Ахмадинеджад излезе от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване