05/31/13 06:54
(http://e-vestnik.bg/)

Битката да си върнеш дома - наследство от комунистическото минало

Ройтерс

Дворецът в Букурещ. Снимка: официален сайт

Михаил и Валериу Ницу са посветили 12 години на борба с бюрокрацията, корумпирани служители и неясно законодателство, за да спечелят обезщетение за къщата от своето детство, която е била конфискувана от някогашното румънско комунистическо правителство. Докато успеят, правителството вече е замразило всички плащания.

Двамата Ницу са сред хилядите румънци, които още чакат връщане на своята собственост или обезщетение, близо 25 години след падането на комунизма.

“Всяко правителство идва със свои собствени закони и за известно време не прави нищо”, каза 73-годишният Валериу Ницу. “Надявам се, че ще успея да получа парите в този живот, защото нямам още много време”.

Собствеността над земята все още не е изяснена, много апаратчици от комунистическо време са все още на власт, а липсата на ефективност и корупцията са дълбоко вкоренени. Всичко това отлага придвижването към напълно отворена икономика, подобна на останалите централноевропейски държави, и обърква плановете на инвеститорите, като на фонда за реституция Проприетатя (Собственост).

С изключение на Полша, която урежда този въпрос с индивидуални искове в съда, бившите комунистически държави от Централна Европа имат закони за реституцията. Унгария, Чешката република и Словакия са приключили до голяма степен процеса.

Но Румъния изостава, като е обезщетила само около 15 процента от всички искове, а е похарчила милиарди евро в този процес. Европейският съд по правата на човека, който има запас от случаи срещу Букурещ, оказа натиск за приемане на нов закон през месец май.

Румъния се е насочила към пълно възстановяване, което още повече напряга орязания бюджет след рецесията, а докато новият закон казва, че собствеността ще бъде върната или заменена, където е възможно, той също така постановява, че паричните обезщетения за нерешените случаи ще бъдат плащани на траншове от 2017 г.

Случаят на двамата Ницу показва системата в най-тромавия й вариант. Те са подали своя иск през 2000 г. и са влезли в съда през 2010 г. Съдът решава през 2012 г. семейството да получи 1,2 милиона евро за здрава тухлена къща и 3000 кв.м. двор, част от които получени за службата на техния дядо по време на Първата световна война. Къщата е била съборена през 80-те години на миналия век, за да бъдат построени сиви блокове с апартаменти. Семейството има още един иск, който чака решение, заведен през 1998 г.

“Този съдебен процес, който спечелихме, бе само за тренировка, така че да не губим форма”, каза Калин Исправник, адвокат на двамата Ницу, който ръководи организация по реституцията.

До два милиона румънци се смята, че са били убити, затворени, депортирани или разселени по време на комунизма, а страната още носи белези от репресивния режим на Николае Чаушеску.

Райони на стария Букурещ бяха разрушени, за да направят място за неговата колосална, мраморна парламентарна сграда.

Макар че сега е в Европейския съюз, Румъния е все още в преход към пазарна икономика и правителствата не успяха да приватизират големите енергийни и транспортни фирми, които са неефективно управлявани - нещо, което Международният валутен фонд иска да бъде направено преди да приключи споразумението за финансова помощ.

Румъния се нарежда на 116-о място сред 144 държави по структура на институциите в доклада за конкурентноспособността на Световния икономически форум, далеч зад съседна България, Чехия, Унгария и Полша.

Фондът Проприетатя (Собственост) с 4,4 милиарда долара, управляван от ветерана на нововъзникващите пазари Марк Мобиус от Франклин Темпелтън, силно настоява за реформи. Създаден за да обезщетява жертвите на комунизма, фондът притежава дялове в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване