05/31/13 06:31
(http://www.klassa.bg/)

САЩ заклеймиха Иран като спонсор на тероризма

В годишния доклад на Държавния департамент за Конгреса на САЩ Иран беше обвинен в спонсориране на тероризма до невиждани от десетилетия равнища. Според Вашингтон нивото на заплаха от действията на световната терористична мрежа Ал каида било значително намаляло.

Терористичната активност на Иран и Хизбула в Ливан достигна нива, невиждани от 90-те години на миналия век със заговори за терористични действия в Африка, Европа и Югоизточна Азия, гласи документът. В него изрично е изтъкнат атентатът на летището в Бургас от юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и един българин. Споменатите са и обвиненията срещу Хизбула за подривна дейност в Кипър и Тайланд. Вашингтон обвинява Иран и действащото с неговата благословия ливанско движение за подкрепата, която оказват на режима на сирийския президент Башар Асад в "бруталното смазване" на антиправителствените протести и въоръжения бунт срещу режима в Дамаск.
Докладът на Държавния департамент излиза в момент, когато ЕС като че ли се приближава до решението да включи Хизбула в черния списък на терористичните организации под натиска на САЩ и Израел.
В същото време Държавният департамент констатира, че ядрото на световната терористична мрежа Ал Каида върви по пътя към поражението и че това е резултат както от убийството на лидера на мрежата Осама бен Ладен, така и от водената от САЩ кампания срещу нея в Пакистан. Според доклада водачите на Ал Каида в момента били по-загрижени как да оцелеят физически, отколкото от организирането и провеждането на терористична дейност.
Вашингтон оправдава присъствието на Куба в черния списък с твърдението, че на Острова на свободата и в момента се намират близо 20 членове на баската сепаратистка групировка ЕТА, както и други издирвани от САЩ лица. Сред тях е Джоан Чисимард, обвинена в убийството на полицай в Ню Джърси през 1984 г. Тя беше поставена през май от ФБР в списъка на най-издирваните терористи.
Според Вашингтон Северна Корея бележела развитие в позитивна посока през последните няколко години, поради което Пхенян напоследък не е в черния списък на страните, подкрпепящи тероризма.











АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване