06/01/13 09:36
(http://www.klassa.bg/)

З. Златанова: Най-трудно с европейските фондове ще е сега

Не е важно колко хора зависят от теб, а да има диалог между теб и тези хора, и да можеш да ги обединиш и координираш за една обща цел - каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването "Панорама" на БНТ (bnt.bg/bg/news).

Всеки може да извади аргументи извън контекста, които да бъдат употребявани и с които да се замерваме, но предпочитам да се хванем за работа заедно и да работим, отбеляза тя по повод усвояването на пари от европейските фондове и редовната надпревара между различните правителства кой повече е използвал.

Като вицепремиер Златанова ще отговаря и за вътрешния ред, и и за усвояването на еврофондовете.

Преди ден председателят на БСП Сергей Станишев обясни, че в правителството ще има още един заместник на министър-председателя, който ще отговаря за икономическата политика, но поради приключване на други ангажименти той ще се появи след известно време. "Той или тя ще отговаря и за административната реформа", каза Станишев.


Тя смята, че служебното правителство е направило много подробен и добър анализ, с който ще се запознава.

"Нека не забравяме, че усвояването на тези средства е в седмата си година. Досега имаме усвоени 29% от средствата за целия период, а само за 2013 г. имаме да усвоим около 20%. Най-тежките усилия свързани с усвояването на европейските фондове ще бъдат сега", заяви Златанова.
И припомни, че Европа не е само пари и фондове, че Европа е солидарност, права, върховенство на закона и всичко, за което поколения европейци са се борили.

На въпрос какво е общото между европейски фондове и съдът, вицепремиерът Златанова обясни:

"Основен принцип и в двете сфери е законността. Програмата, с която ще управлява това правителство дава много силен акцент върху държавността и законността. Целта е да има баланс и взаимен контрол, с подходящ диалог и тесни връзки с неправителствените организации може да се постигне всичко".

"Държавността, може да се види дори и в това как се отнасяме към една обществена услуга каквато е бързата помощ и здравеопазването. Всеки от нас работи за укрепване на държавността", обясни вицепремиерът.

На въпрос дали ще има проблеми с усвояването на европейски средства, тя оттговори: "Мразя да говоря в категории. Във всички случаи ще се опитам загубите да са минимални. Нека се запозная детайлно с информация.













bnt.bg/bg/news

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване