06/04/13 06:04
(http://www.klassa.bg/)

60 страни подписаха договора за търговията с оръжие

Над 60 държави подписаха договор за търговия с оръжие, като се очаква това да сторят Русия и Китай, докато САЩ засега се въздържат.

Споразумението обхваща оръжия от всякакъв вид, като целта му е да засили прозрачността при особено крупните оръжейни сделки. Европейският съюз ще обезпечи прилагането на договора, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Церемонията по подписването на съглашението стартира вчера в Ню Йорк, като договорът остава отворен за подписване и от други страни. Страните от ЕС вече завършиха вътрешните процедури, които откриват пътя за подписването на договора, регулиращ търговията с оръжие с ежегоден оборот от 85 млрд. долара.

Международният договор за търговията с оръжие беше приет на 2 април от Общото събрание на ООН. За приемането на договора гласуваха 254 държави, 23 се въздържаха, Иран, КНДР и Сирия гласуваха против.


















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване