06/04/13 14:18
(http://offnews.bg)

85% от четвъртокласниците не знаят кой е основал българската държава

ученици-изпит

Над 85% от четвъртокласниците не знаят кой е основателят на българската държава. Половината не се досещат, че няма как в триъгълника да има повече от един тъп ъгъл, само 11% знаят, че Земята се върти около оста си и около Слънцето, повече от половината не знаят къде точно е Дунавската равнина.

Това са потресаващите резултати от тестовете по български, математика, човекът и природата и човекът и обществото от националното външно оценяване след IV клас.

Най-срамният резултат е на задача №18. Ето какво гласи тя:

Попълнете пропуснатото в текста.
През 681 година, след победа над византийците, българите се съюзили със славяните и създали ……………………………… Начело застанал ……………………………………..

67.5% са отговорили, че в тази година е основана българската държава. Само 14.7% обаче са попълнили вярно и първото, и второто празно поле.

Другият препъни-камък, в теста по човекът и обществото, е въпрос №11:

На юг Дунавската равнина граничи с: 

А) река Дунав

Б) Стара планина

В) Предбалкана

Само 42,7% са се сетили, че верният отговор би трябвало да е В).

Явно учениците не се вълнуват особено от правата си в училище, защото задачата “Попълнете пропуснатото в текста: Да бъде уважаван и изслушван, да получава добро образование – това са …………………………………………… на ученика в училище.” среща разбиране у 56,8% от четвъртокласниците.

Потресаващо висок процент от четвъртокласниците не знаят и кои са двете движения, които извършва Земята, показват резултатите по Човекът и природата. Само 11% са написали, че Земята се върти около оста си и около Слънцето, 64,8% са улучили поне едното движение.

Само половината ученици (49.5%), завършили четвърти клас, се досещат, че няма как триъгълникът да има повече от един тъп ъгъл. Този въпрос е получил най-малко верни отговори в целия тест по математика от външното оценяване.

Статията "85% от четвъртокласниците не знаят кой е основал българската държава" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване