06/08/13 08:00
(http://www.klassa.bg/)

Обама: Никой не подслушва гражданите на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама увери днес американците, че никой не подслушва телефонните им разговори и че проследяването на имейли и интернет активност не се отнася до граждани на САЩ или хора, живеещи в САЩ, предаде Ройтерс.

Обама подчерта, че са взети нужните предохранителни мерки

проследяването и наблюдението на комуникации да е в съответствие с конституцията.


Президентът каза също, че програмите за проследяване са под стриктния контрол на трите клона на властта, че са установени стриктни процедури и американските граждани трябва да се чувстват спокойни.

Той призна, че първоначално е бил скептичен относно програмите, но стигнал до извода, че те помагат за предотвратяване на терористични атаки.

Това е първото изявление на американския президент, откакто в страната бяха разбунени духовете с разкрития в печата за масирано събиране на разпечатки за разговорите на милиони клиенти на компанията "Верайзън къмюникейшънс" (Verizon Communications) и за това, че Националната агенция за сигурност на САЩ и ФБР имат достъп до сървърите на девет американски интернет гиганта, сред които Майкрософт, Яху, Гугъл и Фейсбук
където следят дейността на чуждестранни граждани.

При посещение днес в Силициевата долина в Калифорния Обама настоя, че програмите за наблюдение съблюдават строг баланс между защитата на страната от терористични атаки и защитата на частния живот на гражданите.

Европейският съюз изрази безпокойството си след разкритията за интернет шпионаж
,

извършван от американското разузнаване, предаде Франс прес.

ЕС ще поиска от американските власти повече информация по този случай, допълва агенцията.

"Запознахме се с информациите в пресата. Естествено е, че сме обезпокоени от възможните последици за частния живот на европейските граждани", заяви европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом след среща на вътрешните министри на 27-те, състояла се в Люксембург.

"Все още е прекалено рано да правим изводи. Имаме нужда от повече информация и ще се свържем с нашите американски колеги", допълни тя.
























Ройтерс

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване