06/09/13 09:43
(http://www.klassa.bg/)

Кметството на Истанбул се отказва да вдига мол в парка „Гези”

Няма да се строи търговски център в парка „Гези”. Това обяви в събота вечерта пред журналисти кметът на Истанбул Кадир Топбаш, предаде АФП.
Този проект край площад „Таксим” предизвика масовите протестни акции в Истанбул, които от екологични прерастнаха в политически и обхванаха големите градове на Турция, включително и столицата Анкара. Досега в тях загинаха 3 души, а над 2 800 бяха ранени.  
В същото време кметът подчерта, че местните власти няма да се откажат напълно от плановете за строителство в района на площад „Таксим”, както настояват демонстрантите. Той отбеляза, че в парка няма да има мол, хотел или жилищни сгради, но е „възможно да се изгради музей или изложбен център”. Топбаш не изключи дърветата в парка да бъдат намалени, в момента те са 600.
Кметът каза, че окончателният проект за реконструкция на района ще бъде уточнен след диалог с всички заинтересовани страни, но подчерта, че със сигурност ще бъдат възстановени казармите от времето на Османската империя. Кметът припомни, че това е било едно от обещанията му в предизборната програма и когато са го избрали жителите на града са одобрили това.
Междувременно протестите продължиха и в събота през нощта в Истанбул, където бяха едни от най-масовите досега, както и в Анкара и други градове. Демонстрантите настояват да бъде прекратено полицейското насилие и употребата на сълзотворен газ, както и да бъдат освободени задържаните.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване