06/09/13 11:46
(http://www.klassa.bg/)

САЩ и Китай - сегашната и бъдещата суперсила

Единият представлява първата по мощ икономика, другият - тази, която ще я бутне от върха. Да се намерят общи допирни точки между двете империи няма да е никак лесно, дори под покрива на калифорнийското ранчо на Обама. Този път няма салюти, военни почести и официални банкети. Няма я и обичайната помпозност, предписана от дипломатическия протокол. Барак Обама и Си Цзинпин се срещат далеч от Вашингтон в луксозното частно ранчо "Сънилендс" в Южна Калифорния. Един срещу друг се изправят лидерите на двете най-мощни в икономическо и търговско отношение нации в света, които, впрочем, са първенци и по замърсяване на околната среда.
САЩ са най-големият длъжник в света, а Китай е най-големият чуждестранен кредитор. Срещу Барак Обама е Си Цзинпин - човекът, който ще определя съдбините на Китай поне още едно десетилетие. По всяка вероятност през това време Китай ще измести САЩ от първото място, превръщайки се в най-могъщата икономическа сила в света.
Както се изрази бившият държавен секретар Хилари Клинтън преди една година: "САЩ и Китай се опитват да сторят нещо безпрецедентно в историята. Те търсят нов отговор на стария въпрос: какво ще стане, когато една утвърдена сила се срещне с една сила в подем."
Търсенето на този нов отговор обаче е затруднено от съществуващото недоверие между двете страни. Политолози дори говорят за "стратегическо недоверие". Пекин предполага, че Вашингтон иска да попречи на китайския възход - или дори да го саботира, за да запази своята световна хегемония. Започнатата от Обама нова ориентация на американската политика към Азия и съответното прехвърляне на военни и дипломатически ресурси само подхранват това подозрение. Америка пък се опасява, че Китай иска да използва доминиращата си роля в Азия в ущърб на американските интереси.
Елизабет Економи, специалистка по проблемите на Китай в нюйоркския Съвет за външни отношения, е доста предпазлива в прогнозите си за възстановяването на доверието между САЩ и Китай: "Доверието между двете страни може да започне да се възстановява, ако двамата лидери намерят общ език и истински допирни точки", казва тя и подчертава, че тези допирни точки трябва да се търсят на базата на общи ценности и общи политически акценти.
Дълго време Китай са държеше предпазливо на световната политическа сцена. Още навремето архитектът на китайските реформи Дън Сяопин съветваше страната да прикрива истинските си възможности, изчаквайки най-подходящия момент за изява. След десетилетно догонване на "големите" в икономиката китайското ръководство сега явно смята, че този момент е настъпил.
Берлинският политолог Еберхард Зандшнайдер твърди, че държавите с икономическа мощ рано или късно се опитват да я трансформират в политическо влияние или военна сила. "В подобна ситуация те започват да изразяват глобални интереси, а това ги прави по-активни играчи и в международната политика. Трябва да свикнем с мисълта, че Китай стъпка по стъпка и с познатия ни вече прагматичен маниер ще се опитва да играе все по-активна роля в света", казва Зандшнайдер.
Според експерта е много важно САЩ и Китай да избягват всякакви недоразумения и конфликти. А това може да стане само ако Пекин и Вашингтон се опознаят по-добре и вникнат в дългосрочните цели на другата страна. В този контекст двудневната среща в Калифорния е добра инвестиция в бъдещето. Защото, както казва един експерт: "Китай и САЩ не могат да разрешат всички проблеми на света. Но нито един от големите проблеми не може да бъде решен без тяхно участие."
По „Дойче веле“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване