06/10/13 09:08
(http://www.klassa.bg/)

Българите плащат от джоба си почти половината от парите за здраве

Непрекъснато намаляват публичните средства в здравеопазването, почти половината от парите, давани за здраве, хората вадят от джоба си - това са основните изводи в доклада на Института за икономически изследвания при БАН.

Проф. Петко Салчев коментира изводите в анализа по БНР, цитиран от БГНЕС. Институтът представя доклад, чийто фокус е здравеопазването. За пръв път се прави икономически анализ на системата на здравеопазването. Прогнозата е за все по-застаряващо и по-болно население, допълни той.

Основният извод е, че моделът е твърде еклектичен. Има нерационални и неефективно разходвани средства и държавата постепенно се отдръпва. Увеличават се плащанията от страна на гражданите, достигат до 50 процента. Проблем е и нерационалното ползване на лекарствата.

Изводът от данните е, че ще имаме все по застаряващо население и все по-неравномерно разпределение на средствата, натискът върху системата ще продължава и недоволството ще се увеличава. Моделът трябва да се промени от политиците. Възможностите за противодействие трябва да бъдат обсъждани, каза още проф. Салчев.

















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване