06/10/13 06:51
(http://www.klassa.bg/)

Днес отварят офертите за гръцката газова мрежа

Приватизацията на газовия сектор на гръцката икономика, представен от компаниите ДЕПА / DEPA/ и ДЕСФА / DESFA/ влизат в решаваща фаза и могат да придадат нов импулс в сътрудничеството с Русия, пише РИА"Новости".

Това, според руската информационна агенция ще стане благодарение на участието в този процес на концерна Газпром и компанията Негуснефт /група Синтез/.

В гръцката агенция за приватизация днес, както се очаква, ще бъдат отворени пликовете с обвързващите предложения за купуване на ДЕПА, за която претендира Газпром и за ДЕСФА, към която са стремежите на Негуснефт.

Конкурс за приватизация

Освен руските компании, в приватизационния конкурс участват и още три инвеститора. Това са /за ДЕСФА/ Държавната петролна компания на Азербайджан /СОКАР/ и два гръцки консорциума.
Холдингът ДЕПА се занимава с продажба и доставка на природен газ за големи потребители, нейната дъщерна структура ДЕСФА е собственик на националната мрежа за транспортиране на газа.
Разглеждането на подадените в приватизационната агенция на Гърция заявки, ако бъдат признати за юридически действителни и приемливи по цена, може да се проточи до две седмици, след което ще бъдат обявени победителите в конкурса. Резултатите му трябва да бъдат утвърдени от Европейската комисия до една година.

Възможната сделка: преговори и компромиси

Руската и гръцката страна по време на дълги и сложни преговори с конфиденциален характер се въздържаха от публична оценка на условията и перспективите на възможната сделка.
През последните месеци главата на Газпром Алексей Милер три пъти посети Атина за преговори по въпросите на приватизацията на ДЕПА.Според гръцките медии и двете страни са направили компромисни стъпки.

Шансовете на потенциалните купувачи

Според местната преса фаворити в конкурса са Газпром и СОКАР. Най-малки са шансовете на M&M Gas – съвместно предприятие на гръцките енергийни компании Motor Oil и Mytilineos. Съвместното предприятие предлага за ДЕПА около 550 милиона евро, а руският газов гигант, според гръцките медии – 900 милиона евро.
Миналата година чистата печалба на ДЕПА е 106 милиона евро.
Позициите на азербайджанската компания са силни заради нарастващата роля на страната в доставките на енергоносители за Европа с оглед на перспективите на преминаването през Гърция на Трансадриатическия тръбопровод, конкурент на Набуко /Nabucco West/, на свой ред пряк конкурент на руския "Южен поток".
Властите си запазват правото да не продават обекти, ако не ги устройват предложенията на кандидатите.
Обещанията са за честно и прозрачно провеждане на конкурса. Според наблюдателите, участието на Газпром и Негуснефт в приватизацията на газовата система на Гърция става в условията на натиск върху Атина от страна на Еврокомисията и САЩ, които не искат по-нататъшно засилване на позициите на руските енергийни компании в Европа. Официалните лица наричат съобщенията за това "спекулации" и се отказват да ги коментират














РИА"Новости"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване