06/10/13 12:36
(http://www.klassa.bg/)

Доказаха, че човешкият мозък се обновява, докато е жив

Мозъкът на човека се обновява, докато той е жив, показа експеримент на Каролинския институт в Швеция, за който пише Science Recorder. Досега се смяташе, че от детска възраст нагоре броят на невроните не се променя. Изследванията на екипа, ръководен от молекулярния биолог Кристи Спалдинг обаче разкрива, че нови клетки се образуват, особено в мозъчните зони, свързани с обучението и паметта.
Спалдинг е разработила метод за оценяване на съотношението между радиоактивния изотоп въглерод-14 и по-разпространения в клетките въглерод-12. С метода е станало възможно да се определи времето на раждане на клетките в мозъка.
Учените са жертвали за експеримента 55 хипокампа от донори и ги превърнали в нещо като „супа“. След това чрез филтриране отделили най-плътния материал в центрофуга и от него извадили ядрото. Въглеродният анализ показал, че всеки ден в хипокампа невроните се увеличават с по 700. При това старите клетки умират, заменени с нови.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване