06/10/13 12:06
(http://www.klassa.bg/)

НЕК внася контраиск срещу "Атомстройекспорт"

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира в понеделник пред БТВ иска на стойност 872 млн. евро, внесен в Арбитражния съд в Женева от руската компания „Атомстройекспорт” заради отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене”. „Не бих го нарекъл рекет, а нормални взаимоотношения между две дружества – НЕК и „Атомстройекспорт”.
Ние ще внесем контраиск и ще оспорваме тази цена. НЕК ще опише в иска и това, което руската страна дължи на България,” посочи енергийният министър. Той увери, че в спора България ще бъде представлявана от реномирана адвокатска компания, наета от кабинета „Борисов”, но не разкри коя е тя, нито колко струват услугите й, с аргумента, че тази информация е търговска тайна.
Кабинетът „Орешарски” не е водил преговори за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене”, държавата в момента няма финансова възможност да осъществи проекта и на този етап той няма развитие, каза Стойнев. Той допълни, че вземането на такова решение е в правомощията само на Народното събрание
Приоритет на правителството в следващите месеци е запазването на цените на тока на същите нива, обяви министърът, без да споменава възможности за евентуално намаляване. „Има искане за увеличаване с 40%. Въпросът обаче е не колко искаш, а колко може да понесе българският народ,” подчерта Стойнев.
Той показа схема с цените на електроенергията от различните производители, изтъквайки, че токът от АЕЦ „Козлодуй” струва 44 лв. за киловатчас, а от фотоволтаици – 699 лв. за киловатчас.
„Имам воля да променя модела, защото съм положил клетва пред българското общество,” декларира министърът. Той обаче изтъкна, че държавата не може да развали едностранно договорите с ВЕИ производителите. „Трябва да седнем на маса с тези производители и да решим какво правим – постигаме компромис, или системата се срива и производствата фалират,” допълни той.
„60% от българите са енергийно бедни, аз искам подпомагане за тях,” заяви Стойнев по повод двутарифните сметки и посочи, че няма отказ от намерението за въвеждането на двете тарифи – токът да се таксува по-евтино при по-ниско потребление.
Само за миналата година България е ощетена с 1,5 млрд. лв. заради такса пренос, която прави енергетиката ни неконкурентноспособна на международните пазари, обяви още Драгомир Стойнев.
„От производител на ток България се е превърнала в транзитна държава за пренос на ток от Румъния към Турция,” констатира министърът.
„Ако на българската енергетика се позволи да изнася ток, ще има работа за миньорите и няма да има ограничения на мощностите,” категоричен е той. По думите му, отмяната на таксата зависи от ДКЕВР. „Ако трябват и допълнителни законодателни промени, ще ги приемем,” посочи той, въпреки че това зависи от парламента, а не от изпълнителната власт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване