06/11/13 15:37
(http://www.klassa.bg/)

Издайникът от ЦРУ се „загуби“ в Хонконг

Едуард Сноудън, бившият сътрудник на ЦРУ, който разкри секретната програма за следене на американски граждани, е в неизвестност , съобщи Би Би Си. Хонконгската компания за радио и телевизия RTHK предаде, че той се е отписал от хотел Mira в понеделник. 29-годишният Сноудън е живял с приятелката си на Хаваите до преди дни, след което по информация на в.“Гардиън“ отлита за Хонконг и се настанява там в хотел.
Преди това той е казал: Не искам да живея в общество, в което се случват подобни неща. Не желая да живея в свят, където всичко, което правя, се записва“. На въпрос за бъдещето отговаря, че „не очаква нищо хубаво“.
По думите му той е отишъл в Хонконг, защото там има силни традиции в свободата на словото. По повод слуха, че се кани да поиска политическо убежище в Исландия исландският посланик в Китай поясни, че това може да стане, само ако той се намира на територията на страната.
Хонконг има договор за екстрадиране със САЩ, но запознати смятат, че процедурата Сноудън да бъде пратен в Америка може да отнеме месеци и е вероятно да бъде блокирана от Пекин.
Руски медии цитираха говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, че ако Сноудън поиска убежище в Русия, молбата му ще бъде разгледана.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване