06/11/13 13:41
(http://www.klassa.bg/)

М. Драги: Основната лихва в еврозоната няма да остане толкова ниска


Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да запази дълго настоящата много ниска основна лихва (0.5%) в еврозоната. Това става ясно от интервю на президент на ЕЦБ Марио Драги по немската телевизия ZDF. Той посоч, че много ниската инфлация и високата безработица означават. Но той отбеляза, че лихвите отново ще бъдат повишени, едва когато има твърда увереност в икономическото възстановяване на еврозоната.

“Защо лихвите са толкова ниски? Защото сме в криза. Инфлацията е много ниска, а безработните са милиони. При това положение, лихвите не могат да бъдат високи”, коментира Драги.

Той също така подчерта, че има лимити на програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации (т.нар. OMT програма) и предупреди, че Централната банка е "напълно готова” да остави дадена държава да фалира. Шефът на ЕЦБ заяви, че финансовата институция е готова да интервенира на дълговия пазар, само ако доходността (лихвите) на суверенните дългови книжа не отговаря на икономическите фундаменти на дадена страна-членка на еврозоната.

Централната банка ще предприеме действия, ако има криза на доверие в еврото, която криза да заплашва платежоспособността на страните. Но ЕЦБ няма да интервенира, за да осигурим платежоспособност на държавите, ако те се проявяват като “прахосници”, подчерта Драги.

Той „гарантира", че ЕЦБ няма да използва инструмента "по-висока инфлация" за разрешаване на дълговата криза в еврозоната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване