06/13/13 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Бандите от крадци в портокаловите горички в Испания са плод на кризата

Ройтерс

Испанският фермер Рикардо Боикс, който се препитава от горичките си с плодни дръвчета в хълмист район на Валенсия, помислил, че кражбата на стойност 6000 долара от неговите портокали е достатъчно лошо нещо.

Но трагедията дошла след Великден, когато един от двамата български работници, наети от него да пазят останалата част от насажденията му, бил прострелян в гърба и убит от крадци, изненадани от тях.

Убийството беше най-сериозната злополука досега при съобщаваното от овощари в източната испанска област увеличаване на кражбите на всичко - от хиляди килограми портокали, набрани направо от дърветата, до инструменти и дори метални порти и кошери.

“Винаги сме имали крадци, но не до такава крайност”, каза 49-годишният Боикс, който продължава да работи със своя петчленен персонал на пълно работно време, тъй като не може да си позволи допълнителна охрана за своите парцели, простиращи се около градчето Честе.

Въпреки че престъпността в Испания като цяло леко намаля през 2012 г., грабежите се увеличават, откакто през 2008 г. започна икономическата криза. Официални данни показват, че миналата година кражбите, свързани с насилствено влизане в имотите, са нараснали малко над 25 процента, като най-тежко засегнати са били най-слабо населените райони.

Продължителната рецесия и рекордната безработица сериозно удрят селските райони, при което повече хора изпадат в бедност и отчаяние в момент когато Испания минава през болезнена трансформация, след като продължилият две десетилетия икономически разцвет беше последван от разорение.

Селскостопанските крадци стават по-обиграни - те държат незаконни складове и мрежи, които продават стоките им на местни магазини, производители на сокове или пунктове за вторични суровини, казват фермери и полицаи.

“Хората трябва да се прехранват”

“При кризата, в която сме, хората трябва да се прехранват, те прибягват до каквото могат”, каза Боикс. Убиецът на неговия работник не е заловен.

Наред с южната област Андалусия, известна със своя зехтин, портокаловият център Валенсия е една от областите с най-много кражби на продукция и машини, а местни политици бият тревога, като искат повече ресурси за борба с престъпността.

Фермери казват, че кражбите стават по-дръзки - от 300 килограма чесън, изтръгнат от земята в малка семейна ферма близо до Кордоба в Андалусия, до товари с инструменти от камиони на по-големи предприемачи.

Хората с по-оскъдни средства поемат охраната в собствените си ръце, като организират нощни патрули и доброволчески групи за опазване на имотите.

В южната част на Мурсия “Аграр системс”, филиал на германския производител на зеленчуци “Бер”, имащ 1000 хектара салатени насаждения в Испания, постави аларми на своите машини преди три години и нае повече пазачи, но това не спира обирджиите.

Един от управителите - Педро Маестре - се събудил във вторник сутринта и открил, че крадци са проникнали в помещението за работниците, което сега е празно след края на сезона, и са отмъкнали 60 малки хладилника и друго оборудване.

“Те са дошли с камион и вече са заловени, но вредите са нанесени”, каза той по телефона и добави, че годишните загуби от открадната или повредена продукция достигат 50 000 евро (66 000 долара).

Изпращане на кавалерията

Във Валенсия, чиято портокалова промишленост е помогнала на Испания да стане най-големият производител на този плод, селскостопанските кражби са се увеличили с 20 процента през първото тримесечие в сравнение с предишната година, казва Селскостопанската асоциация на Валенсия (САВ).

САВ прогнозира, че обирите може да струват на местните фермери, много от които едва покриват разходите си с продажбата на портокали, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване