06/13/13 21:11
(http://e-vestnik.bg/)

Турската икономика зависи от политическата стабилност

Асошиейтед прес

Протестът в Истанбул. Снимка: tumblr

Ескалирането на сблъсъците между турското правителство и протестиращите би могло да развали една от новите истории за икономически успех в света, предвещавайки несигурност за страна, която стана източник на растеж и стабилност в регион, засегнат от рецесия и размирици.

На пръв поглед 12-дневните протести, които бяха предизвикани от планове за преустройство на парк в центъра на Истанбул, но се разраснаха и станаха израз на опасенията, свързани с управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, бяха предимно мирни и ограничени по мащаб. Те не бяха много по-различни от протестите на “Окупирай Уолстрийт” в Ню Йорк.

Само че сблъсъците между полицията за борба с размириците и демонстрантите във вторник (вчера - бел. пр.) засилиха напрежението и страховете, че една ключова регионална сила би могла да бъде дестабилизирана. Водни оръдия и сълзотворен газ бяха използвани срещу стотиците протестиращи на площад Таксим в Истанбул, много от които избягаха в съседен парк.

Ето поглед върху турската икономика и рисковете, пред които е изправена.

КОЛКО ГОЛЯМА Е ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ?

Икономиката на Турция нараства бързо през последните години. Годишният брутен вътрешен продукт (БВП) в страната с около 75 милиона души е около 800 милиарда долара, поставяйки я наравно с богати държави като Швейцария или Холандия.

Съседите й, тъкмо обратното, почти всичките са обхванати от икономически сътресения. Гърция и Кипър бяха въвлечени в европейската дългова криза и изпаднаха в дълбоки рецесии, а икономиките на много от съседите на изток - Ирак, Сирия и Грузия - бяха разклатени от война и народни бунтове.

Макар и засегната от събитията около границите си, Турция успя да си проправи път. След икономическа криза в началото на хилядолетието страната отчита икономически растеж от малко над 5 % годишно. През 2010 и 2011 година, когато голяма част от световната икономика се опитваше да се възстанови от рецесия, Турция нарастваше с над 8 %, горе-долу същия темп като в Китай, чиято икономика е втора по големина в света.

Икономическите показатели на Турция подсилиха политическия й профил в света. Като членка на Групата на 20-те водещи промишлено развити страни и страни с нововъзникващи икономики, тя има глас в дискусиите по най-големите световни въпроси.

Въпреки че годишният растеж се забави до 2,6 % през 2012 година, Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че растежът трябва да се ускори до около 3,5 % тази година и 3,75 % догодина. Подобрението бе отдадено на възстановяващото се търсене на турския износ и на увеличение на капиталовите потоци, които страната може да използва за инвестиции.

Данни от вторник (вчера) показаха, че турската икономика е била в сравнително добро състояние през периода, предшестващ протестите - икономиката е нараснала с 3 % на годишна основа през първото тримесечие спрямо 1,4 % пред преходния тримесечен период. Растежът бе по-голям от очакваното - консенсусът на пазарите бе за по-скромните 2,3 %.

През последните 10 години много анализаторите бяха впечатлени от мащаба на икономическото развитие на Турция. Промишлеността и секторът на услугите нараснаха заедно с туризма. Инфлацията, която е висока от десетилетия и през 1999 година удари 90 %, бе овладяна. МВФ прогнозира спад на инфлацията до 6,6 % тази година спрямо 8,9 % през 2012 година.

КАК ИНВЕСТИТОРИТЕ РЕАГИРАХА НА РАЗМИРИЦИТЕ?

Не добре. Пазарите отчетоха резки понижения през първите дни на протест и строг контрол от правителството и оттогава са нестабилни, навеждайки на мисълта, че международната инвестиционна общност е изнервена.

Въпреки покачването във вторник (вчера), след ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване