06/14/13 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Вредят ли разкритията на Сноудън на сигурността?

Кадър от свръхсекретна учебна презентация на програмата PRISM, публикуван от в. Гардиън

Във връзка със скандала с подслушванията се състоя изслушване на директора на Агенцията за национална сигурност (АНС) Кийт Алекзандър в комисия в Сената.Генералът, който оглавява и кибернетичното командване на САЩ (то осигурява защита от нападения с кибероръжия), каза на скептичните сенатори, че неговата агенция е правила точно това, което й е било възложено от Конгреса след атаките от 11 септември 2001 г., пише “Ню Йорк таймс”. Алекзандър подчерта, че чрез своята огромна база данни за позвъняванията на и от почти всеки стационарен телефон АНС е успяла да пресече десетки терористични заплахи.

Кийт Алекзандър заяви, че приветства дебатите за законността на програмата, защото според него чрез нея агенцията “с гордост защищава нацията и нашите граждански свободи и частен живот”, което прави под надзора на Конгреса и съдилищата. В енергичната размяна на реплики със сенаторите генералът каза, че желае да декласифицира някои подробности от програмата, след като те бяха разгласени от експерта Едуард Сноудън, направил първите разкрития, добавя “Ню Йорк таймс”.

Сенаторът демократ Даян Файнстийн, която оглавява сенатската комисия по разузнаване, първа потвърди, че събираните от АНС данни се унищожават след пет години, припомня “Ню Йорк таймс” и посочва, че за днес Файнстийн е свикала изслушване по проблема при закрити врати.

В изложението си шефът на агенцията за сигурност изрази дълбоко безпокойство, че Сноудън е успял да добие достъп до такова количество свръхсекретна информация за програмата за проследяване, както и за нейното функциониране. Генерал Алекзандър обяви, че цялата разузнавателна общност в САЩ прави проверки на сигурността в своите мрежи - нещо, което други членове на правителството се бяха заканили да направят след разкритията на “Уикилийкс” преди три години, подчертава нюйоркският вестник.

Докато високопоставени разузнавачи, включително шефът на националното разузнаване Джеймс Клапър, смятат, че сегашните разкрития нанасят значителни вреди на разузнавателния потенциал на САЩ, други, като бившия заместник-директор на ФБР Робърт Мъд са на мнение, че вредите ще бъдат краткосрочни, допълва “Ню Йорк таймс”.

“Вашингтон пост” отбелязва, че в първата публична поява след разкритията на Сноудън пред британския “Гардиън”, шефът на АНС се е стремял “агресивно да отхвърли” критиките от Конгреса и обществото срещу антитерористичната тактика на правителството.

Пред сенаторите генерал Алекзандър даде като примери за ефективността от наблюденията върху телефони и интернет арестите на афганистанеца Наджибула Зази, планирал самоубийствена атака в Ню Йорк, и на Дейвид Хедли, съучастник в атентатите в Мумбай и заговорник за нападение срещу датския карикатурист, изрисувал пророка Мохамед.

На слушанията в Сената към генерала бе зададен въпрос как е възможно служител на толкова ниско ниво като Сноудън, който освен това е от външна компания, наета от АНС, е успял да се сдобие с толкава важна информация, Алекзандър отговори лаконично: “В случая това лице е било системен администратор с достъп до ключови части от мрежата. Това е сериозен проблем за нас и нещо, което трябва да оправим”, пише вашингтонският вестник.

Програмата за събиране на телефонни данни, разкрита миналата седмица от “Гардиън”, събира “метаданни”, сред които номерата на телефони към които има повикване и продължителността на разговорите. Разузнавателните анализатори използват тези данни, за да разкрият модели и лични контакти. Правителството твърди, че тази програма не обхваща съдържанието на самите разговори.

Другата програма за наблюдение върху дейността в интернет, наречена “Призма” позволява на АНС да събира видеоклипове, снимки, имейли, документи и “логвания” на чуждестранни потребители, което ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване