06/14/13 08:15
(http://www.klassa.bg/)

ФБР: Събраните данни служат за предотвратяване на нападения

Информацията за телефонни разговори, събирана от американските власти в огромна база данни, служи за установяване на самоличността на хора, искащи да навредят на американски граждани.

Това заяви директорът на ФБР Робърт Мълър, цитиран от Ройтерс.

На изслушване в Конгреса Мълър защити разкритата наскоро програма за следене, като каза, че тя не събира "каквото и да е съдържание", а само информация за набираните телефонни номера и за времето и продължителността на разговорите.

По думите му правителствените програми за наблюдение са

в пълно съответствие със законите на САЩ и с основните права, гарантирани от конституцията.

Според него правителството предприема всички необходими стъпки, за да се потърси отговорност от лицето, което е разкрило пред медиите информацията за програмите.

Мълър потвърди, че

ФБР е започнало наказателно разследване срещу Едуард Сноудън -

 бивш служител на американската разузнавателна агенция, огласил секретна информация за програми за следене на САЩ, предаде АФП.

Той е обект на наказателно разследване, което е в ход. Изнесената от него информация причини значителни вреди на нашата страна и на сигурността ни. Вземаме всички необходими мерки това лице да понесе отговорността за изтичането на тази информация, каза Мълър пред Камарата на представителите в Конгреса.

Той подчерта, че ако създадената през 2006 г. програма е била въведена по-рано, е щял да бъде заловен един от участниците в атентатите от 11 септември 2001 г.

Даваме си сметка, че американската общественост очаква от ФБР и партньорските ни разузнавателни агенции да защитават личния живот на хората, като наред с това осъществяват мисиите си, свързани с националната сигурност. Съдът FISA одобри двете програми и те бяха осъществявани съобразно американското право, изтъкна той.

Двете програма - за събиране на телефонни данни в САЩ и за прехващане на комуникации в интернет в чужбина - са разрешени от секретен съд, наречен съдът FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) Court), чиито решения са поверителни, отбелязва АФП.























Ройтерс

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване