06/16/13 08:12
(http://www.klassa.bg/)

В Норвегия казармата ще стане задължителна за жени

Норвежкият парламент се готви да гласува закон, който задължава жените да служат в армията, предаде АФП. Така страната ще стане първата в ЕС и НАТО, в която войнската служба ще бъде задължителна за двата пола.
Вносителите на законопроекта изтъкнаха, че правата и задълженията трябва да бъдат еднакви за мъже и жени и че „до армията трябва да има достъп най-добрият човешки потенциал”. Казармата за представителите на слабия пол също ще бъде 1 година.
Законът бе предложен от лявоцентристкото правителство и подкрепен от всички партии в парламента с изключение на малката Християндемократическа партия. Очаква се той да бъде приет с голямо мнозинство и вероятно ще влезе в сила от 2015 г. Дата за гласуването в парламента не е определена.
Сега в норвежката армия жените служат доброволно, по договор. Според данни на министерството на отбраната те в момента са около 10%.
Задължително служат в армията гражданите от двата пола в Израел, Куба, КНДР, Либия и редица страни от Централна Африка, припомня ИТАР-ТАСС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване