06/16/13 02:14
(http://e-vestnik.bg/)

Краят на Варна

Тихомир Митев (вляво) от ТИМ, кметът Кирил Йорданов и председателят на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов правят първа копка на стадион в кв. “Младост”, 2007 г. Снимка: “Морски Труд”

Книгата “Краят на Варна” на журналистката Невяна Троянска (издателство “Слънце”) описва как през 21 век Варна се върна в епохата на феодализма. Най-добрият град за живеене някога все повече заприличва на гето за малоумни маргинали - с всеки изминал ден разрухата превзема нови и нови позиции в т.нар. градска среда, докато управниците й пеят в хор как варненци тънат в благоденствие.
Днес дълговете на Варна гонят 100 млн. лв., улиците и булевардите й сякаш са преживели дълбока оран, а край дупките в асфалта се кипрят палми в саксии. Абсурдна картина от залязващ град…
Това е книга за Пътя на Кирил Йорданов и Залеза на Варна.
В нея няма пикантни подробности от интимния живот на кмета с най-дълъг стаж в цялата история на града. Но съдържа далеч по-любопитни детайли от задкулисието на властта му - горчиви признания и закъснели прозрения на най-доверени хора от екипа му. И със сигурност ще разберете кой е Кирил Йорданов. Късметлия, забогатял от реституция? Зависим от алкохола и от съпругите си мъж? Опитен въжеиграч? Марионетката на ТИМ, или един от кукловодите на митичната абревиатура? И как, в крайна сметка, стана така, че той не е спирал да се разпорежда със съдбата на 350-хилядна Варна повече от 20 години - като областен управител, депутат, кмет. Под крилата и на СДС, и на ДПС, и на БСП, и на НДСВ, и на ГЕРБ… Хамелеоните биха изгубили цвета си от срам, Вечната Амбър на властта във Варна - никога.
Звучи като частен случай, но не е. Защото нещата, които се случват в този град, имат странната особеност малко по-късно да се проектират в държавата България…

Следва откъс от книгата:

Раждането на хамелеона

“Трябва да се издаде учебник по политическо оцеляване в джунглата на България с автор Кирил Йорданов!” Автор на това прозрение е Христо Кирчев - първият кмет на Варна, избран демократично през 1991 г., запазил поста си и втори мандат, след като през 1995 г. Кирил Йорданов претърпя крах в пряка схватка за гласа на народа.

“Залезът на Варна” на Невяна Троянска, издателство “Слънце”

Наистина “Случаят Йорданов” е уникален. Откакто морската столица има писана история и е казала “Сбогом” на турското робство, та до наши дни, Варна не е имала толкова дълговечен управник. Дори през ерата на социализма, когато тоталитарният избор на партията-майка БКП е бил безапелационен, най-дълго застоялият се на поста кмет на Варна е дърпал юздите на града в продължение на 8 години.
Кирил Йорданов кметува цели 13 години и 4 месеца. Като се донади и губернаторският период в биографията му, продължил от 1991 до 1997 г. по времето на три правителства, оцветени от синьо през тюркоазено турско до яркочервено, властовият му стаж набъбва до внушителните две десетилетия. Без да броим двегодишното му депутатство под крилото на БСП. Чудно ли е тогава, че варненци го окичиха с прозвището Вечната Амбър…

Невяна Троянска, журналист от Варна, автор на книгата “ТИМ, отборът, който превзе България”. Снимка: издателство “Слънце”

За всичките тези години, през които Кирил Йорданов променяше окраската си при всяка смяна на караула във властта, той не спираше да тръби, че се е впускал в политическия маратон и е печелил вота на народа като независим играч. Удобна позиция да стърчиш като ветропоказател, улавяйки всеки полъх в ...

Публикувана на 06/16/13 02:14 http://e-vestnik.bg/17876/krayat-na-varna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване