06/16/13 09:10
(http://www.klassa.bg/)

„Хъбъл” откри екзопланета на рекордно разстояние от звездата си

Учените откриха млада планета-гигант, която се намира на рекордно разстояние от звездата си – 80 астрономически единици, предаде РИА „Новости” . Откритието стана възможно благодарение на телескопа Хъбъл” . Подробности се изнасят на сайта на телескопа и в „The Astrophysical Journal”.
Планетата е намерена близо до звездата TW Хидра, която е отдалечена от Земята на 176 светлинни години. Възрастта на звездата се изчислява на около 8 млн. години, което е малко по мерките на звездната еволюция. За младостта на звездата говори намиращият се около нея диск от газове и прах. Благодарение на снимките от „Хъбъл” учените забелязват в този диск кръг на разстояние 80 астрономически единици от центъра. Астрономическа единици е мярка, приблизително равна на 150 млн.км, колкото се смята, че е разстоянието между Земята и Слънцето.
Планетата още не е снимана отделно, но поставя пред учените задачата да разберат дали тя е рядко изключение, или трябва да се ревизира традиционния модел на формиране на планети. Теорията, че една планета расте за сметка на бавното съединяване на прах и частици от окръжаващия диск, не дава възможност небесно тяло да възникне за толкова кратък срок. Учените са надяват да получат повече информация с помощта на телескопа „Джеймс Уеб”, който ще наследи „Хъбъл”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване