06/17/13 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Турция - правителството заплашва да използва армията

Протестът в Истанбул. Снимка: tumblr

Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че правителството може да разположи “части от въоръжените сили”, за да се подпомогне потушаването на антиправителствените протести в страната, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

Полицията ни, силите за сигурност вършат работата си. Ако не е достатъчно, тогава жандармеристите ще се намесят. Ако и това не е достатъчно, ние дори можем да използваме части от турските въоръжени сили, каза Арънч пред турската държавна телевизия ТРТ.

По-рано турският министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер заяви, че е дал разпореждане при нужда градските подразделения на полицията да бъдат подсилени с жандармерия, предаде ИТАР-ТАСС. Той обаче призова да не се смесва участието на жандармерията в потушаването на безредици с използването на армейски части за тази цел. “Жандармерията е в моя юрисдикция, военните се подчиняват на командването на въоръжените сили. Това е съвсем друга сфера. Не сме се обръщали към армията за помощ”, заяви Гюлер.

Министърът обясни, че ако полицията и жандармерията се окажат неспособни сами да осигурят реда, може да бъде отправено искане за участие на военните, но сега такава необходимост не съществува. Гюлер съобщи, че в момента във връзка с демонстрациите са задържани около 400 души, главно в Истанбул и Адана, от които полицията снема показания. Гюлер каза, че министерството ще продължи да разследва и сигналите за неправомерни действия на полицията, като съобщи, че вече е взето решение за отстраняване от длъжност на двама полицаи в Измир и един в Истанбул.

Министерството на вътрешните работи планира да внесе и съдебен иск срещу потребители на социални мрежи, които подстрекават към безредици и публикуват дезинформация, каза също Гюлер.

От началото на протестите на 31 май турското правителство използва силите за борба с безредиците, за да потуши протестите в Истанбул и Анкара. Използването на полицията в страната, в която през ХХ век бяха извършени четири държавни преврата от военните, показа привилегированите връзки между премиера Реджеп Тайип Ердоган и силите на полицията.

За десетилетието, в което е във властта Ердоган постепенно създаде армия, извършваща редовно прочиствания, а правосъдието съди стотици офицери за минали държавни преврати или за заговор за свалянето на ислямисткото правителство, припомня АФП. Властта вече използва жандармерията, военен корпус, подчинен на вътрешното министерство.

Всеки, който навлезе в истанбулския площад “Таксим”, ще бъде смятан за член или поддръжник на терористична организация, заяви турският министър на евроинтеграцията Егемен Багиш, цитиран от вестник “Хюриет”. Призовавам гражданите, които до днес подкрепяха протестите, да се приберат по домовете си, посочи Багиш в телевизионно интервю. За нещастие отсега нататък държавата ще трябва да приема всеки, който остане там, за поддръжник или член на терористична организация, посочи той.

“Нашият премиер вече увери активистите относно целите на техния протест. Вълненията отсега нататък ще са от полза за някои сепаратистки организации, които искат да нарушат мира и да наложат вандализма и тероризма”, коментира министърът. Той също така повтори критиките срещу чуждите медии, че преувеличават събитията около протестите в Турция.

В същото време сблъсъците между полиция и протестиращи около площада в Истанбул продължават, както и в някои други части на града, отбелязва изданието. Ръководството на турската Асоциация на адвокатската колегия след извънредна среща на 16 юни призова Съвета на Европа да поиска обяснения от правителството на Турция за ролята на силите за сигурност по време на продължаващите протести в страната, пише още “Хюриет”.

Асоциацията призова генералния секретар на Съвета на Европа да предприеме мерки относно “изявленията, направени от турското правителство, които повишават напрежението и ескалират насилието, както и относно действията на властите и силите за сигурност по отношение на хората”.

Група демонстранти снощи атакува истанбулския регионален офис на главната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската (НРП), съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на електронното ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване