06/19/13 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Програмата, осветена от Сноудън е предотвратила взривяване на Нюйоркската фондова борса

Секретната програма PRISM за следене на разговори в САЩ е помогнала да бъдат предотвратени 50 атентата, включително опит да се взриви сградата на Нюйоркската фондова борса (NYSE), съобщава „Детройт нюз“.
Програмата бе защитена от заместник-директора на ФБР Шон Джойс, който разкри, че благодарение на нея спецслужбите са разбрали, че жител на Канзас сити преговаря с екстремисти от Йемен, готвещи се да поставят бомба в сградата на борсата на Уолстрийт. От друг засечен разговор станало ясно, че жител на Сан Диего дава пари на терористична групировка в Сомалия.
Шефът на Агенцията за национална сигурност Кит Александър е предал секретен отчет в Сената за десетки подобни случаи. По-рано от агенцията уверяваха, че са следели само разговори и кореспонденция на чужденци извън страната, и затова програмата не нарушава конституционните права на гражданите на САЩ.
Програмата бе разкрита, след като в началото на юни вестниците „Гардиън“ и „Вашингтон пост“ получиха от бившия агент на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън секретни документи за нея.
Сноудън се появи в Хонконг, после изчезна. Срещу него в САЩ е заведено наказателно дело.
Президентът Барак Обама защити действията на Агенцията за национална сигурност, като каза, че програмата за следене на интернет кореспонденцията и телефонните разговори е абсолютно прозрачна и служи на интересите на обществото.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване