06/20/13 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Конституционният съд на Италия ускори пътя на Берлускони към затвора

Конституционният съд на Италия отхвърли искането на адвокатите на бившия премиер Силвио Берлускони за повторно разглеждане на първа инстанция на делото Mediaset, съобщи в.“Кориере дела сера“. Това приближава подсъдимия към прилагане на присъдата, въпреки, че според юристи малко вероятно е Берлускони действително да лежи в затвора заради преклонната му възраст (77 г.). Адвокатите му са подали жалба до Върховния касационен съд.
Защитата на Берлускони оспори като неправомерно решението на милански съд от март 2010 г. да не отлага изслушването на премиера, който тогава бе действащ и се оправда за неявяването си със заетост. Съдът не прие това като „уважителна причина“ и произнесе на първа инстанция присъда през октомври 2012 г., която през май тази година бе потвърдена от Апелативния съд. Решението бе 4 години лишаване от свобода. Три от тях бяха автоматично опростени, според закон за амнистия от 2006 г. Според същото решение Берлускони не може да заема държавни постове в течение на 5 г. и ръководни длъжности във фирми 3 г. Той в момента е сенатор.
Процесът Mediaset се води 6 години. Компанията на семейство Берлускони бе уличена във финансови далавери при покупката правата за излъчване на американски филми.
С искането делото да се върне за ново разглеждане на първа инстанция защитата на Берлускони разчита на протакане и изтичане на давностния срок.
Сега обаче се очаква то да влезе в Касационния съд в близките месеци, а окончателното решение да бъде ясно до края на годината.
Бившият италиански премиер е обвиняем и по други дела. През март тази година той получи една година затвор за незаконно подслушване, което също обжалва. Тече и процесът „Рубигейт“, където следователите твърдят, че имат достатъчно доказателства, че той е правил секс с малолетна и е злоупотребил със служебното положение, измъквайки мароканското момиче от полицията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване