06/20/13 14:07
(http://offnews.bg)

МОН маха “Тютюн” и “До Чикаго и назад” от учебните програми

Анелия Клисарова Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието променя драстично и на тъмно учебните програми по всички предмети за гимназиалните класове плюс по български език и литература и история за VII клас.

Само от учебната програма по литература отпада изучаването на произведения като „Тютюн“ на Димитър Димов и „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов. От „Под игото“ ще се учи съвсем малко, всички по-обемни произведения са свалени от програмата или се учат оттук-оттам, с по една-две глави.

Няма да се учат още “Хамлет” на Шекспир и “Тартюф” на Молиер.

В осми клас по литература ще се учи само малка част от това, което сега се учи в девети клас – антична литература, малка част от Библията, Ренесанс. Досега в този клас се изучаваше съвременна българска литература.

В девети клас пък ще се учат Юго (само с две глави от първа и втора книга на “Парижката света Богородица”), първите две глави на “Бел Ами” на Мопасан, Пол Верлен, “Куклен дом” на Ибсен,  Карел Чапек, Иво Андрич. 

Тези, явно незаслужаващи общественото внимание „незначителни“ промени в учебните програми за всички ученици, не са били обсъдени дори учители, по всяка вероятност не са минали и през рецензенти, не са били представяни пред медиите. Едва днес, провокирана от журналистически въпроси, министър Анелия Клисарова ги коментира.

Според нея така програмите ставали по-отворени, по-атрактивни, а децата щели да се научат да мислят. Учебният материал се намалявал, за да има повече упражнения. Такава била европейската тенденция. Според Клисарова проблем няма, защото не отпаднали автори, а само произведения.

Проектите са качени „за обществено обсъждане“ незнайно кога и на съвсем не видно място в сайта на МОН. За да стигне до тях, човек първо трябва да отиде в “Програми и проекти” на сайта на МОН, след това да отвори един от многото линкове – ОП “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, оттам да слезе надолу, за да намери проект „За по-качествено образование“, където са и проектите.

Потърсени от OFFNews, от пресцентъра на ведомството не успяха да уточнят нито кога са били качени програмите на сайта, нито кой от сменилите се в последните няколко месеца три управленски екипа в МОН е авторът им. На въпроса ни как пряко заинтересованите могат да разберат за програмите и да кажат мнението си отговорът беше: „Качени са в сайта“.

По всяка вероятност промените са разписани от настоящия министър на образованието проф. Анелия Клисарова, стана ясно от разговорите на OFFNews със зам.-министъра на образованието в кабинета на ГЕРБ Милена Дамянова и със служебния образователен министър Николай Милошев.

“Нашият екип направи проектите до VII клас без тези по български език и литература и история за VII клас”, обясни зам.-министърът на образованието в екипа, управлявал по времето на кабинета на ГЕРБ Милена Дамянова.

Не знам за какво говорите. Не съм разписвал такива учебни програми. Иначе експертите в МОН, които ги правят, са си същите“, бе коментарът на служебния министър на образованието проф. Николай Милошев.

 

Очаквайте подробности за предложените промени в програмите по предмети и класове.

Статията "МОН маха “Тютюн” и “До Чикаго и назад” от учебните програми" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване