06/20/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Печатницата на БНБ създава съвместно дружество с френска компания

„Печатница на Българската народна банка” АД успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция, съобщиха от БНБ. Френската компания е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави в света.

Със започване на дейността на новото дружество се предвижда да бъде натоварен максимално наличният в „Печатница на Българската народна банка” капацитет за производство на банкноти и тази дейност да бъде допълнително разширявана и развивана.

Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала под формата на съществуващото старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала.

„Франсоа Шарл Обертюр Груп”, чрез дъщерното си дружество „Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал” С.А., Белгия, ще инвестира в новото българско дружество парична вноска в размер на над 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала.

Съвместното дружество ще бъде регистрирано в София и се очаква да започне дейност до края на август 2013 г., след осъществяване на всички законови процедури и разрешения в съответствие със законите на България. Печатницата на БНБ ще прехвърли в него част от своите работници и служители при запазване условията по досегашните им трудови договори. До 2016 г. се очаква броят на работните места в новото дружество в България да се увеличи три пъти и да достигне 190 човека.

Новото дружество ще бъде изключително насочено към производство на банкноти, подчертават от БНБ. Всички други производства - високозащитени ценни книжа и други документи - остават както и досега в „Печатница на Българската народна банка” АД.

Със създаването на съвместното дружество печатницата на БНБ ще може да запази опит и позиции в сектора, смятат от БНБ. От своя страна „Франсоа Шарл Обертюр Груп” за първи път в своята история ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън територията на Франция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване