06/20/13 08:07
(http://www.klassa.bg/)

Републиканците критикуват Обама заради разоръжаването

Представители на Републиканската партия в САЩ подложиха на остра критика идеите на президента Барак Обама за съкращаване на ядрените арсенали.

Лайтмотив на критиките е, че със своите изказвания Обама рискува да навреди на САЩ, чиито врагове могат да сметнат страната за "слаба". Поводът за критиката е лансираната в Берлин идея на американския президент за съкращаване на ядрените арсенали на САЩ и Русия с 1/3.

"Наблюденията сочат, че ядрените арсенали в другите страни растат. Опитите за обуздаване ядрените амбиции на Иран и Северна Корея се провалят. Точно сега не му е времето за ядрени съкращения", смята Джим Инхоф, сенатор републиканец от Оклахома.

"Не вярвам, че американците поддържат стратегията, обявена от президента, тъй като тя може да доведе до отслабване на нашите сили и намали възможностите ни за противодействие на външна заплаха. Не можем да си позволим да изоставаме от другите", отбелязва Инхоф.

Кели Айът, сенаторка от Ню Хемпшир, пък открито призовава Вашингтон да разговаря с Москва от позицията на силата. "Идеята на президента за съкращаване на ядрените арсенали е грешна и даже опасна. Защото това, което Обама счита за компромис, Путин счита за слабост".

Въпреки че руският президент заяви, че страната му е готова на съкращения, републиканците очевидно нямат особено доверие на Москва. Това личи и в думите на Бак Маккиън, конгресмен от Калифорния и председател на Комитета по въоръжените сили в Палатата на представителите.

"Трябва да следим внимателно за това как Русия съблюдава поетите ангажименти по разоръжаването. Президентът трябва да даде на руския си колега ясно да разбере, че няма да позволим тези ангажименти да бъдат игнорирани", подчертава Маккиън.


















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване