06/20/13 12:41
(http://www.klassa.bg/)

Софийската опера пред важна премиера, зове за закрила от протестите на "Атака"

Проф. Ева Мертсон, президент на Международната асоциация на Вагнеровите общества, е изпратила поздравително писмо до акад. Пламен Карталов и колектива на Софийската опера, който ще представи тетралогията „Пръстенът на нибелунга” в чест на 200 години от рождението на Вагнер. Проф. Мертсон е възхитена от продукцията на нашия пръв оперен театър и от факта, че тетралогията на Вагнер се реализира на наша сцена.
В същото време от Националната опера и балет бият тревога. В писмо до медиите се казва: Работата в сградата на първия ни Оперен театър е застрашена още от първия ден на протестите. Всеки ден политическите привърженици на „Атака" обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат шум и пречат на репетициите на певците. „Атака" пречи и на колите, които нашите певци и балетисти, паркират на паркинга на „Врабча". Артистите ни не могат да достигнат до работните си места, а също така и да се приберат по домовете си.” Предстоят четирите спектакъла от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” – на 22, 23, 26 и 29 юни. За първи път на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер – оперите : „Рейнско злато", „Валкюра", „Зигфрид" и „Залезът на боговете". „Призоваваме националните медии, които държат на изкуството, наречено опера, за отразяване на трудното положение, в което се намират всички певци и целият персонал на най-стария ни културен институт. По този начин ние молим обществеността да ни помогне да работим спокойно и да създаваме изкуство”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване