06/21/13 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Италиански мъченик се оказа нацистки колаборационист

Бивш италиански полицейски шеф от времето на Втората световна война, обявен посмъртно за светец от папа Йоан-Павел II за това, че уж бил спасил 5000 евреи, се оказва нацистки колаборационист, твърди в свои разкрития базиран в Ню Йорк институт, проучващ историята на евреите в Италия.

Джовани Палатучи умира в концентрационния лагер Дахау през февруари 1945 г. на 36-годишна възраст. До скоро беше смятан за италианския аналог на германския индустриалец Оскар Шиндлер, спасил хиляди евреи по времето на Холокоста. През годините Палатучи беше зачетен с упоменаване в мемориала Яд Вашем край Йерусалим, а по-късно папа Йоан-Павел II го обяви за мъченик. Сега, обаче, Чентро Примо Леви в Ню Йорк развенча този мит и твърди, че Палатучи е работил за нацистите и им е предоставял информация за евреите във Фиуме, където е бил шеф на полицията. Фиуме е днешният гр. Риека на адриатическото крайбрежие на Хърватия.
В резултат на разкритията Американският мемориален музей на Холокоста свали от сайта си информацията за Палатучи.
На 7 юни от Чентро Примо Леви пращат писмо до музея, в което се казва, че Палатучи никога не е бил шеф на полицията във Фиуме. На всичкото отгоре по време на "героичните му постъпки" там са живели максимум 500, а не 5000 евреи, от които 80% са намерили гибелта си в концлагера Освиенцим. "Палатучи не е изпратил стотици евреи в Кампания, където да бъдат защитени от чичо му", твърди директорката на центъра Наталиа Индрими, автор на писмото до музея. "Според данните за чуждестранните евреи, интернирани в Италия, само 40 евреи са били интернирани в Кампания (област в Южна Италия, където чичото на Палатучи бил влиятелен епископ) и то не благодарение на заповеди на Палатучи", допълва Индрими. И от тази група земетима са депортирани, а един почива по време на интернирането.
Проучванията на Чентро Примо леви сочат, също така, че Палатучи не е унищожавал документи за евреи във Фиуме, за да не бъдат изпращани те в концлагери. "Спасителят" е бил всъщност един от многобройните чиновници на нацистката машина и няма нищо общо с подпомагането на евреите. Пред репортер на АФП Индрими определя Палатучи като "доброволен изпълнител на фашисткото расистко законодателство, който, след като положил клетва за вярност в републиката на Мусолини, сътрудничил на нацистите".
През 2005 г. в Ню Йорк Лигата против поругаването също почете италианеца като "човек, който: издавал фалшиви документи и визи; осигурявал прехрана и пари на тези, които се укривали; предупреждавал, когато нацистите тръгвали "на лов за евреи"; изпратил колкото успял евреи в лагерите за интерниране в Кампания и Пулия".





















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване