06/22/13 05:25
(http://www.klassa.bg/)

Украйна се хвали с евтин газ от Европа

Украйна купува европейски газ на цена 390 долара за хиляда куб. м - със 130 долара по-евтино отколкото от Русия.

"Чрез доставките от Полша, Унгария, а в скоро време и от Словакия успяваме напълно да удовлетворим нуждите на страната от природен газ. Цената е чувствително по-евтина от цената, на която получаваме газ от Русия, която е абсолютно неизгодна", отбелязва украинския министър на енергетиката Едуард Ставицко.

Русия продължава и сега да доставя газ на Украйна на цена над 526 долара за хиляда куб. м., без да се счита отстъпката от 100 долара в съответствие с т. нар. Харковско съглашение. През годините Москва обвиняваше Украйна в кражба на газ и постепенно газовите отношения между двете страни се влошиха.

По думите на украинския премиер Николай Азаров, страната купува газ от компанията RWE, който всъщност е руски газ за Европа - и въпреки това реекспортираното синьо гориво излиза на Киев доста по-евтино. "Заради хищническия договор с Русия плащаме за газ на Москва по 7 млрд. долара годишно", казва Азаров.

Украинският премиер отбелязва, че руските газови доставки няма да спрат. "Необходимо е обаче преразглеждане на газовите договори с Москва. Ще продължим диверсификацията в доставките, а ще увеличим и собствения си газодобив - от 1,5 млрд. куб. м на 4 млрд. куб. м".





















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване