06/26/13 15:20
(http://www.klassa.bg/)

Европол: Италианската мафия заплашва свободните избори в Европа

Италианските мафиотски групировки заплашват свободните избори в страните от ЕС, се казва в доклад на Европол, цитиран от АНСА.
Групи на организираната престъпност от Италия успяват да манипулират изборите и да поставят свои хора дори в администрации, които са отдалечени от териториите, които те контролират, се отбелязва в доклада
Според авторите му европейската икономическа криза активизира мафиотските групи, които чрез умели схеми за пране на пари търсят да си легализират огромните печалби. Те подриват свободните пазари чрез нелоялна конкуренция и създават мними монополи в определени сектори.
Мафията навлиза в нови сфери на легалната икономика като зелената енергия, вятърните централи и интернет. В същото време основни дейности извън Италия остават търговията с наркотици, прането на пари, корупцията и фалшивите стоки.
В документа от 18 страници се отбелязва, че калабрийската Ндрангета е една от най-опасните организации с присъствие на европейския континент в Германия, Испания, Холандия, Франция, Белгия и Швейцария. Камората, с център Кампания, оперира в Испания, Франция, Холандия, Германия, Швейцария и Източна Европа.
Мафиотските организации от Пулия имат намеса в Холандия, Германия, Швейцария и Албания. От доклада излиза, че сицилианската Коза Ностра, с мощно влияние в САЩ, Канада и Латинска Америка е навлязла в икономиката главно на Испания от европейските държави.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване