06/26/13 05:14
(http://www.klassa.bg/)

Исторически разцвет на търговията с оръжие в света

Въпреки икономическата криза, световната търговия с оръжие се е увеличила с 30% за четири години. Тя може да се удвои до 2020 година, според експерти.
Успоредно с това увеличаването на износа от Азиатско-тихоокеанския регон заплашва досегашното господство в бранша на износителите от САЩ и Европа, се казва в проучване, публикувано във вторник в Лондон.
"Две неща се случват", обяснява Пол Бъртън, анализатор в консултантската група, специализирана в отбраната Джейнс /IHS Jane`s/. "Бюджетите за отбрана се изместват на изток и расте международна конкуренция за пазара на оръжия. Свидетели сме на най-голямата експлозия на световната търговия с оръжие, която светът някога е познавал".

Износът и вносът на оръжие в света се е увеличил от 56,5 милиарда до 73,5 милиарда евро между 2008 г. и 2012 г., според проучване, публикувано от Джейнс.

"С това темпо" пазарът може да достигне 100 милиарда до 2018 г. и да се увеличи повече от двойно към 2020 г.
Но делът на Западна Европа намалява. Той се е понижил до 27,5% през 2012 г. /34,5% през 2008 г./, докато Азиатско-тихоокеанския регион, включително Китай, увеличава дела си от 3,7% до 5,4 % през същия период.
Много азиатски страни са увеличили износа си два пъти, докато Китай е подобрил значително производствения си капацитет и се изкачи от 10-то до 8-мо място сред световните износители.
"Увеличението на износа на Азиатско-тихоокеанския регион заплашва господството на САЩ в глобалната област на военната промишленост", се казва в доклада.

Въпреки това, темпераментният Бен Мурс, анализатор в Джейн казва пред АФП: Ако "Китай се справя доста добре при износа към регионалните съседи", то той не присъства в Близкия изток " и това е заради качеството на продукцията. "Страна от Южна Америка наскоро върна радарна система на китайска компания, защото тя просто не работеше".
САЩ, които в момента са водещ износител пред Русия и Франция, също са внесли оборудване и военни услуги за 10,5 милиарда щатски долара от 2008 г. насам. Този "внос вероятно ще продължи да се увеличава през 2013 г.", според анализаторите.
Бюджетите за отбрана на азиатско-тихоокеанските страни вероятно ще надвишат тези на Съединените щати и Канада към 2021 г., достигайки 501 милиарда /35% повече от сега/. Водещият в региона е Китай, следван от Индия, Япония, Австралия и Южна Корея.
Като цяло увеличението на военните бюджети в света ще продължи. Те могат да достигнат 1,65 млрд. през 2021 г. /с 9,3% повече в сравнение със сега/.
Израел, от своя страна, се очаква да стане най-големият износител на безпилотни самолети до края на 2013 г., изпреварвайки Съединените щати. А следващата година Израел ще изнася два пъти повече безпилотни самолети от САЩ.
"Израелският износ наистина е впечатляващ, докато "много мюсюлмански страни отказват да правят бизнес с тях", казва Бен Мурс.




















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване