06/27/13 12:55
(http://www.klassa.bg/)

Еквадор е издал на Сноудън документ за пътуване и той може да напусне Москва

Телевизия Univision публикува копие от транзитния документ, който е бил издаден от еквадорските власти на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, предаде РИА „Новости“. Според телевизията, с него той може да пътува до Еквадор, където разглеждат молбата му за предоставяне на политическо убежище. САЩ анулираха паспорта на американеца, след като му повдигнаха обвинение за огласяване на секретната програма за следене на мейлите и телефоните на гражданите.
Документът е бил издаден на 22 юни от консулството при посолството на Кито в Лондон. Там намери убежище създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. Самият той преди дни каза, че такъв документ е издаден на името на Сноудън. Документът, наречен SAFEPASS, задължава страната, в която лицето се намира - в случая Русия, да му окаже съдействие безпрепятствено да достигне до столицата на Еквадор Кито.
Сноудън прелетя от Хонконг в Москва, но не можа да напусне летището, защото няма руска виза. Във вторник президентът на Русия Владимир Путин обяви, че той все още се намира в транзитната зона на „Шереметиево“.
В сряда министърът на външните работи на Еквадор Рикардо Патиньо предупреди, че разглеждането на въпроса за предоставяне на политическо убежище на Сноудън може да отнеме няколко месеца.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване