07/17/10 16:38
(http://e-vestnik.bg/)

Правата на човека не смущават руско-германската дружба

Ангела Меркел и Дмитрий Медведев в Екатеринбург. Снимка: официален сайт

В Екатеринбург приключи 12-ят кръг от руско-германските междудържавни консултации. Президентът на Русия Дмитрий Медведев и германската канцлерка Ангела Меркел останаха доволни от резултатите и не пропускаха случай да си разменят комплименти. Двамата наблюдаваха подписването на десетина сделки между руски и германски компании за милиарди долари, по-специално в транспортния, енергийния и банковия сектор.

Германска журналистка внесе дисонанс в мажорната тоналност на срещата. Репортерката запитала Ангела Меркел дали смята, че в Русия наистина се създава правова държава, щом убийството на правозащитничката Наталия Естемирова преди година още не е разкрито, а Държавната дума смята да обсъди днес нов закон за Федералната служба за сигурност (ФСС). “Время новостей” припомня отговора, даден обаче от Дмитрий Медведев, а не от Меркел: вече е установен и обявен за международно издирване прекият извършител на престъплението срещу правозащитничката, а в момента се търсят поръчителите.

После руският президент отговорил “крайно твърдо” на втората част от въпроса - заявил, че всяка държава има право да променя своето законодателство, включително засягащо специалните служби. Става дума за вътрешните закони в Русия, а не за международен акт, и промените се правят “по мое директно нареждане”, казал Медведев. Той “за пръв път призна, че е свързан със скандалния законопроект, който разширява бездруго гигантските пълномощия на ФСС”, коментира “Время новостей”.

Меркел изразила желание Германия да разполага с “прозрачни пътища за инвестиции”, а представител на германския бизнес изразил тревога във връзка с “нестабилната ситуация в митническата сигурност”. В отговор Медведев обещал “да регулира настройките” на Митническия съюз, “за да се чувстват комфортно инвеститорите”, и уверил, че руското членство в това обединение “няма да спре усилията за влизане на Русия в Световната търговска организация”.

Руският лидер помолил Ангела Меркел “да създаде в ЕС мнение”, че е необходимо отменяне на визовия режим за руски граждани. Канцлерката отговорила, че “Германия може да направи нещо по въпроса”. После обаче посочила на общата пресконференция, че “процесът няма да върви лесно”, а Медведев обърнал внимание, че за отменяне на визите настоявали “не руски, а германски бизнесмени”. На среща с бизнесмени същия ден президентът на Русия заявил според “Росийская газета”, че разчита германски структури да участват в модернизацията на руски компании. Той намекнал, че фирми от Германия трябва да се включат в руската модернизация още сега, когато тя едва набира ход.

Руското ръководство има желание да проучи огромния опит, натрупан от германските компании в развитието на високотехнологичните отрасли, и да заеме най-доброто за своя проект “Сколково” край Москва. Там се предвижда да бъде изграден център, който да стане ядро на всички иновации в Русия, и само държавата се кани да инвестира в него близо 170 милиарда рубли. Германците повярваха в перспективите, свързани със “Сколково”, а компанията “Сименс” вчера го потвърди, като подписа документ за влизане в проекта.

Същевременно Москва усеща диспропорция във взаимните инвестиции - в руската икономика са дошли към 20 милиарда долара от Германия, а приносът на руските инвестиции за германската далеч не е тъй значителен, посочва “Росийская газета”. “Естествено, бихме желали по-силно да присъстваме в германската икономика. Имаме и съответното желание, и парите”, изтъкнал в Екатеринбург руският президент.

Медведев нарече сключените споразумения “апотеоз на руско-германското сътрудничество”. Президентът припомнил скорошното си изявление пред руски посланици в чужбина, че федерацията трябва да формира модернизационни алианси с Германия, Франция, Италия, САЩ и други държави. “Германия е number one в тази поредица”, подчертал той - “наистина, на английски, а не на немски”.

Медведев и Меркел посетиха и форума на гражданските общества “Петербургски диалог”, състоял се в Екатеринбург. Там пред двамата лидери бе представен проект за руско-германски ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване