06/30/13 21:31
(http://www.klassa.bg/)

МВР благодари на гражданите за мирния протест

По време на най-малобройния през последните 17 дни протест в София МВР благодари на гражданите, че запазват мирния характер на протеста.

От началото на протестните действия срещу правителството на Пламен Орешарски с искания за оставка и нови парламентарни избори на 14 юни, които продължават всеки ден от тогава, в столичните районни полицейски управления са били отведени общо 122-ма души, съобщиха от МВР.

От тях 98 са били без документи за самоличност, други 17 носели забранени от Закона за събранията, митингите и манифестациите предмети.

За хулигански прояви са били отведени шестима, а за притежание на наркотични вещества - един.

В отрезвителя за 24 часа е бил настанен един човек.Служителите на реда са извършили множество проверки на място.

Столичната полиция продължава да осигурява обществения ред по време на протестните действия.
Въпросните лица, отвеждани от полицията, бяха незабавно забелязвани - заради вида, облеклото и израженията им - почти всеки ден от гражданите, които ги обявяваха за провокатори, изолираха ги на площада и по улиците, образуваха празен кръг около тях и тогава бързо идваха полицаите.

Заради продължаващия вече над 24 часа дъжд в София и из цялата страна тази вечер на площад "Независимост" дойдоха около 1000 души, а може би малко повече.

Шествието тръгна по обичайния си маршрут - покрай Народното събрание, Орлов мост, НДК, партийните централи на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Възгласите бяха както всеки ден и не по-малко силни: "Оставка", "Мафия!", "Уволнени сте!", "Червени боклуци!".

И днес имаше редица лозунги, насочени срещу изстъпленията на депутата Волен Сидеров. Призив към главния прокурор беше изписан като върху кутия цигари: "Внимание г-н Цацаров: Игнорирането на Волен вреди сериозно на Вас и на Народа около Вас".

Служителите на МВР охраняваха обществения ред. На място бяха и полицейските екипи "Антиконфликт", но нямаше никакви инциденти.

За понеделник сутринта поканата във "Фейсбук" към протестиращите е да посрещнат в 8 часа заедно празника Джулай на площад "Независимост" пред Министерския съвет и отново да изразят волята си за протест до оставка на правителството.

Около 200 души се събраха в 18.30 ч. пред сградата на община Пловдивсрещу правителството на Пламен Орешарски. Въпреки дъжда те се отправиха на ежедневното си шествие по Главната улица в посока Джумая джамия.

След това недоволните се върнаха обратно и по ул. „Иван Вазов" тръгнаха към Централна гара, където за пореден ден блокираха жп релсите. По разписание от гарата трябва да тръгнат четири влака - за Септември, Димитровград, Асеновград и София. Очаква се тези композиции да бъдат отложени за неопределено време.













МВР


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване