06/30/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

НЕК е във финансов колапс с 1,9 млрд. лева дългове

НЕК се намира в критично финансово състояние, като задълженията й са 1,9 млрд. лв. Това съобщи в неделя икономическият министър Драгомир Стойнев.
Компанията дължи на БЕХ – 755 млн. лв., на АЕЦ Козлодуй – 320 млн. лв., на ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3 – 115 млн. лв., АЕS ТЕЦ Марица изток 1 – 115 млн. лв., на топлофикационни дружества – 60 млн. лв., на заводски централи – 40 млн. лв., на ВЕИ производители – 110 млн. лв., за доставки и услуги – 60 млн. лв. и други.
За съжаление системата ще продължава да губи пари. Ще има и санкции срещу българската държава, каза той, като подчерта, че Електроенергийният системен оператор все още не е разделен от НЕК. Срокът да бъде извършено това изтича днес, припомни министърът. Надявам се да няма санкция заради ЕСО, но ние от утре нарушаваме европейското законодателство. По мои сметки глобата ще е около 900 000 лева, каза още той.
Акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на месец април тази година те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С Протокол на СД на БЕХ от 27 май 2013 г. - 2 дни преди да стана министър, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният Съвет на директорите, което реално е блокирало процедурата. Тази отговорност се носи изцяло от служебния кабинет.
Тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и промяната на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето, и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик – БЕХ.
"В АЕЦ Козлодуй са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. Всички трябва да научат истината за случващото се в централата.
Един и същ продукт от едно и също дружество се продава с разликата от 12лв/мвтч, от която се облагодетелстват определени фирми и свързаните с тях лица, подчерта енергийният министър. Централата трябва да продава на една и съща цена ел.енергията си за вътрешния и външния пазар, т.е. на пазарен принцип. В противен случай АЕЦ Козлодуй сваля изкуствено цена на ел. енергия, търгувана на българския пазар.
На 22 май 2013 г. отново БЕХ, вместо НЕК, обявява търг за избора на Консултант за извършването на Консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3, съобщи той. Търгът е на стойност 2 млн лв и министърът е разпоредил да бъде спрян.
Искам да Ви съобщя още един скандал: На 17.04.2012 г. Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора последният има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му давало възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Той поиска бившият министър Делян Добрев да каже дали е знаел за това. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал, попита Стойнев и подчерта: Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права.
Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ Белене, който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ Белене вече бе замразено.
Той поиска ДКЕВР да обърне внимание на така наречената добавка "Трайков", която ощетява всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всички потребители на мрежи средно и ниско напрежение плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както би било справедливо. Министърът ще покани следващата седмица ДКЕВР да дискутират въпроса.
От тази трибуна бих искал да помоля ДКЕВР да обърнат внимание на една добавка, която се случва, докато министър е бил г-н Трайков, която ощетява всички потребители, най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил, каза Стойнев. „Ще настоявам за отговори и ще назнача проверки по надлежния ред”, каза още той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване