06/30/13 10:13
(http://www.klassa.bg/)

Нови арести на демонстранти в Истанбул

Полицията в Истанбул арестува около 20 участници в антиправителствените демонстрации на площад Таксим, където в събота се събраха близо 10 000 души.

Демонстрантите изразиха гнева си във връзка със смъртта на един от участниците в протестите при сблъсъците с жандармерията на 28 юни в провинция Диарбекир. Тогава хората изразиха протеста срещу изграждането на бетонна стена около местно полицейско управление. Те подпалиха бараките на строителите.
На площад Таксим полицията образува кордон около паметника на реформатора Мустафа Кемал Ататюрк и след многократни призиви към множеството да се разпръсне, пристъпи към отблъскването им от района. Специалните части прибегнаха към използването на сълзотворен газ и водни оръдия.
В Анкара полицията също използва водни оръдия за разпръскването на стотици , които се опитаха да проведат неразрешена демонстрация. И тв столицата бяха извършени арести на протестиращи.
В Турция се провеждат демонстрации и протести повече от месец. Те избухнаха в края на май. В началото митингите бяха насочени срещу решението на властите да изсекат дървета в парка Гези в района на Таксим. След това протестите прераснаха в антиправителствени демонстрации с искане на оставката на правителството на Реджеп Ердоган, обвиняван в авторитаризъм. Само в първите 9 дни на бунтовете при сблъсъците с полицията бяха хоспитализирани около хиляда души.















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване