06/30/13 15:22
(http://www.klassa.bg/)

“УниКредит Булбанк“ с 20% дял при корпоративното банкиране във Варна

Във Варненски регион делът на “УниКредит Булбанк“ при корпоративното банкиране към май достига около 20%, коментира пред журналисти Йорданка Панова, регионален директор „Корпоративно банкиране“ на банката. Активните фирми с годишен оборот над 3 млн. лева, които обслужва банката в региона са около 800 броя. Към май 2013 г. спрямо същия месец на миналата година кредитният портфейл (за оборотни средства и инвестиции) при корпоративните клиенти на банката във Варненско бележи ръст от 15%. Все още обаче обемът на инвестиционните кредити, които се теглят от фирми (главно от секторите машиностроене и земеделие) не е голям, стана ясно от думите на Панова.

Средният размер на депозите на физически лица е малко над 10 хил. лв., сочат данните на „УниКредит Булбанк“ за морската ни столица, каза от своя страна Крум Алексиев, регионален директор „Банкиране на дребно“. Броят на депозитите до 1000 лв. е близо 30%, но в същото време техният дял е едва под 1% от общия обем привлечени депозити с фиксиран срок.

Спестяванията на домакинствата и фирмите в регион Варна са нараснали общо с 16% за една година до 335 млн. лв. Делът на депозитите на домакинствата е 76% или 254 млн. лв., като на годишна база повишението е от 18%. Спестяванията в банката на микро и малките предприятия отчитат ръст от 12%.

Домакинствата все още са предпазливи при тегленето на нови заеми, като потребителското и ипотечното кредитиране в регион Варна запазват нивата си от миналата година. Кредитирането във варненския регион като цяло отбелязва минимално повишение на годишна база от близо 1% до 417.3 млн. лв.

Средният размер на потребителските кредити, теглени от клиенти на „УниКредит Булбанк“ в регион Варна е 6000-7000 лева средно за срок от няколко години, каза още Крум Алексиев. Пикът на т.нар. „лоши кредити“ (с просрочие над 90 дни) за „УниКредит Булбанк“ в регион Варна е бил към края на 2011 г., като сега този показател общо за заемите на граждани и фирми се е подобрил до 17.7%. При изтеглените кредити за последните две години досега не се наблюдава просрочие при плащанията, което се обяснява с предпазливостта както на клиентите, така и на банката.

Регион Варна отчита силно първо полугодие на 2013 г. на инвестициите във взаимни фондове Pioneer (собственост на „УниКредит“), като само до края на месец май инвестициите надминават тези, направени през цялата 2012 г. в региона – 1 млн. лв. В същото време 30% от инвестициите във фондове Pioneer в региона са направени от инвеститори с чуждо гражданство.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване