07/06/13 06:33
(http://e-vestnik.bg/)

Абдел Фатах ас Сиси - един генерал срещу своя президент

Командващият египетската армия се обърна срещу президента, който го издигна на поста

Ройтерс

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Когато президентът Мохамед Морси преди година измете застарелите командири на египетската армия и назначи един говорещ тихо, дълбоко религиозен по-млад генерал начело на въоръжените сили, това бе демонстрация, че военните вече са подчинени на първия свободно избран лидер на Египет.

Една година по-късно генерал Абдел Фатах ас Сиси бе този, който отстрани президента.

По времето на назначаването му миналия август, изборът на 58-годишния Ас Сиси изглеждаше удобен и на Морси, и на по-младото поколение военни командири, стремящи се към повишение след годините на управление на по-възрастни генерали, като 78-годишния фелдмаршал Хусейн Тантауи - министър на отбраната в продължение на две десетилетия при Мубарак.

Армията произведе автократите, които управляваха Египет през последните 60 години. Самата тя управляваше страната по време на бурните 16 месеца след революцията, която свали от власт последния генерал, станал президент - Хосни Мубарак. И не показваше особено желание да предаде властта на Морси, докато новият държавен глава набързо не прати Тантауи и още куп командири в запаса.

Египтяните искаха техните войници да се приберат в казармите, а харизматичният Ас Сиси говореше като човек, който ще ги държи там. През цялата последвала година той предупреждаваше за безредици и политическо разцепление, но неизменно категорично твърдеше, че армията не бива да се връща в политиката.

“Лоялността на въоръжените сили е към народа и страната”, каза през ноември Ас Сиси, когато поддръжници и противници на Морси влязоха в сблъсъци по улиците заради плановете за нова конституция.

Ас Сиси окончателно заряза отказа си да взема страна, когато в началото на седмицата обяви драматичен ултиматум, който даде на Морси - човекът, който го беше избрал, само 48 часа да приеме сделка за подялба на властта с противниците си.

ИСЛЯМ И ЧИЧО САМ

Военен от кариерата, Ас Сиси беше подготвен за лидерска роля, след като бе служил на висши позиции в командните, разузнавателните и дипломатическите клонове на въоръжените сили.

Сред предишните му назначения са постът военен аташе в Рияд, Саудитска Арабия, и командни длъжности на Синайския полуостров, граничещ с Израел, и в Северния военен район, включващ втория по големина град Александрия.

“Той е бил внимателно подготвян за висока командна позиция”, каза Робърт Спрингборг, експерт по египетската армия във Военноморското училище за следдипломна квалификация в Монтърей, Калифорния.

Освен относителната му младост в сравнение с висшия команден състав, две други качества го правеха подходящ за ислямиста Морси, търсещ ново поколение лидери във въоръжените сили.

Офицер от армия, известна със секуларизма си, Ас Сиси е вярващ мюсюлманин, чиято съпруга според слуховете носи никаб, покриващ цялото тяло. А след година във Военния колеж на сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания през 2005-2006 г., той се чувства комфортно и спрямо САЩ, които предоставят всяка година по 1,3 милиарда долара на египетската армия.

“Познавачи в американското правителство и армия знаеха за него. Името му се споменаваше, когато се говореше за следващото поколение”, каза Спрингборг.

Той има благоприятна репутация сред хората, които са работили с него в американската армия, макар че дипломната му работа била оценена като показваща ислямистки уклони, каза Спрингборг.

“Ислямската идеология е проникнала в мисленето на Ас Сиси за политиката и сигурността”, каза той, цитирайки писмени работи на генерала по време на курса.

Стив Джерас, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване