07/08/13 00:49
(http://e-vestnik.bg/)

Падението на “Мюсюлманските братя” в Египет променя ситуацията в Близкия изток

Ройтерс

“Накъдето върви Египет, натам върви и регионът” е поговорка, често цитирана от учените, преподаващи тайнствената политика на Близкия изток.

Поемането на управлението в Кайро от армията в сряда, при което бяха свалени ислямистите, издигнали се неотдавна на власт при едно от многото размествания на пластовете в арабския свят, изглежда е на път да окаже сериозно въздействие извън границите на Египет.

Свалянето на президента Мохамед Морси и неговите “Мюсюлмански братя”, извършено от армията, подтикната към действие от масовите протести, бележи стратегическо отстъпление на политическия ислям в Близкия изток.

Египет е не само най-многолюдната арабска страна и водач на региона. Той е родното място на това общоислямско движение и пътеводна светлина за катаклизмите от Арабската пролет от 2011 г., които свалиха диктатури и доведоха ислямисти на власт.

Провалът на “Мюсюлманските братя” на основната им територия повдига въпроси за способността им да управляват и другаде - от Тунис до Сирия. А Братята понесоха осакатяващ удар.

За да се противопоставят на Морси само година, след като го избраха, египтяните се вдигнаха по-масово, отколкото за да свалят бившия командир от военновъздушните сили Хосни Мубарак, който беше пометен от бунта на площад “Тахрир” през 2011 г.

Това ще хвърли петно върху репутацията на “Мюсюлманските братя”, които са знаменосците на водещото течение на сунитския политически ислям от основаването си в Египет през 1928 г.

Потайните “Мюсюлмански братя”, които бяха извън закона в продължение на повече от осем десетилетия, се издигнаха след падането на Мубарак като най-добре организираната партия - всъщност единствената подходящо организирана формация освен въоръжените сили.

През шейсетте години на доминирано от армията управление, като се започне от Гамал Абдел Насър, чиято панарабска реторика отекна в региона и помогна за оформянето на следколониалния арабски свят, в Египет нямаше място за обикновена демократична политика.

“Мюсюлманските братя” съумяха да се възползват от пролуката.

Пълен провал ли е това?

Силата, която стоеше зад арабските революции през 2011 г., се състоеше от предимно недоволни млади хора от средната класа. Но тъкмо ислямистки групи като “Мюсюлманските братя” бяха в най-добра позиция да извлекат полза от прехода.

“Мюсюлманските братя” в Египет спечелиха редица избори, включително президентските, като направиха Морси първия демократично избран президент на страната. Но подобно на сходни организации като управляващата партия “Ан Нахда” в Тунис те изглежда бяха неспособни да се отърсят от потайните си навици от своето минало.

Критици казват, че те са се опитвали да завземат всички институции на управлението и да ги превърнат в бастиони на “Мюсюлманските братя”, вместо в слуги на нацията.

Отхвърлянето на този подход от обществеността, последвано от изгонването на Морси от военните, прави провалът им да изглежда пълен и представлява предупреждение към ислямистите в региона.

“Това е бедствие. То е тежък удар за цялото ислямистко движение”, отбеляза преподавателят по близкоизточна политика в Лондонския университет по икономика Фауаз Гергес.

“Слабото представяне на Морси и “Мюсюлманските братя” подкопава ислямисткия образ, позиции и развитие в целия регион, в Египет, в Йордания и дори в Турция. То повдига въпроси за тяхната компетентност, за способността им да управляват”, заяви той.

Макар всички да признават, че след Мубарак Египет е бил изправен пред трудно решими проблеми - от икономическия срив след бягството на обвързаните в приятелски кръгове капиталисти от правителството до вакуума в сигурността след оттеглянето на полицейските сили, почти никой не си е представял, че толкова добре сработено движение като “Мюсюлманските братя” ще се окаже толкова некомпетентно да управлява.

“Всичко в Египет стана по-лошо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване