07/10/13 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Голяма рокада в Сърбия - сценарии за властта

След получаването от Сърбия на зелена светлина за начало на преговори с ЕС, на дневен ред дойде дългоочакваната реконструкция на сръбското правителство. В момента се обсъждат няколко сценария, дори най-драстичният - рокада на премиера и вицепремиера.

Както научава “Курир” от върховете на властта, всички в правителството осъзнават, че политическата реалност е такава, че Сръбската прогресивна партия СПП има двойно по-голяма подкрепа сред гражданите от другите два коалиционни партньора взети заедно, и това трябва да бъде материализирано.

“Гражданите наградиха вицепремиера Александър Вучич за борбата с корупцията, докато популярността на премиера Ивица  Дачич и на министъра на финансите и икономиката Младжан Динкич намаля. Лидерът на СПП Вучич не иска да доказва популярността си на избори, тъй като заради обема на работата, която ни чака в преговорите с ЕС, такова поведение не би било държавническо.

От друга страна, заради лошите резултати на Младжан Динкич и представителите на неговата партия Обединени региони на Сърбия  ОРС , както и на ресорите, които ръководят Ивица Дачич и кадрите на Социалистическата партия на Сърбия СПС , Вучич не е готов да търпи последици лично за него и за партията му, които ще направят правителството изцяло неефективно и неуспешно в изпълнение на очакванията на гражданите, обяснява източникът на “Курир”.

Според нашия събеседник точно заради това има възможност правителството да бъде разтърсено из основи, т.е. Дачич да подаде оставка и мандатът му да бъде поверен на най-силния в правителството - на Вучич, който би съставил свой кабинет.

В такъв случай е възможно Дачич да поеме министерството на отбраната, а Вучич - полицията. Лидерът на ОРС би останал министър на финансите, но ресорът икономика би бил даден на друг. Дачич също така ще трябва да жертва още един министър и най-вероятно това би бил министърът на образованието Жарко Обрадович. Разбира се, всичко това при условие СПС и ОРС да останат в правителството, което не е сигурно, казва източникът на “Курир”.

“Дачич и Динкич имат срок до края на юли да приемат предложението. В противен случай може да бъдат насрочени избори. Вторият вариант е да бъдат изключени от управляващата коалиция, а подкрепа в парламента на новото правителство на малцинството да дадат Драган Джилас и депутатите от Демократическата партия, която има същия брой депутати като коалицията около СПС.

Ако стане това, Джилас ще предостави на Вучич и нова подялба със СПП на властта в Белград, която той би продължил да ръководи като кмет, но и участие на СПП във властта на Войводина”, казва нашият източник и добавя, че Вучич не е привърженик на тази опция.

Анализаторът Деян Вук Станкович изтъкна, че Вучич трябва да извърши основна реконструкция и да накара и коалиционните си партньори да се съгласят с това, за да запази доверието, което народът има към него.  “Ако реконструкцията се сведе до промени между лидерите на коалицията, това със сигурност води към нови избори”, заключава Станкович.

Заместник председателят на СПП Зоран Бабич казва, че реконструкцията ще бъде извършена до края на юли и изтъква, че тя ще бъде съществена, а не козметична.  “Реконструкцията ще обхване не само министрите, а и държавните секретари и помощниците”, казва Бабич.

Какво може да се случи?

Сценарий 1: Дачич подава оставка, Вучич става премиер. Сценарий 2: Вучич става премиер, СПС и ОРС излизат от правителството, то е подкрепяно от Демократическата партия.

Сценарий 3: Дачич остава премиер, Динкич остава без единия ресор, Дачич дава МВР на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване