07/11/13 18:27
(http://www.hsnovini.com/)

10 години зад решетките за убиеца от Варна

10 години „лишаване от свобода” постанови Хасковски окръжен съд на убиеца от Варна 39 – годишният Александър Стоянов. Той бе съден по съкратената процедура.

Делото срещу Александър Стоянов бе възобновено отново в Хасковския окръжен съд днес. Припомняме, че през 2004 г. той бе признат за виновен задочно за убийството на танцьорката от Търговище Гергана Иванова. Укриващият се по това време подсъдим получи 16 г. затвор.

Две години по-късно той бе заловен в спецакция на криминалисти от сектор “Издирване” на Дирекция “Национална служба “Полиция”. След многократни негови жалби Европейският съд по правата на човека уважи иска му срещу България през април 2012-та. Тогава държавата бе осъдена да плати 1600 евро обезщетение на Стоянов.

Припомняме, че убийството бе извършено в нощта на 23 септември 2002 г. в Свиленград. Тогава в наета квартира Александър, който бил и нейно гадже и сутеньор, застрелва в слепоочието 27-годишната танцьорка от Търговище Гергана Иванова. Бащата на жертвата Велико Иванов също бе на делото днес. Той заяви, че не бил виждал дъщеря си 5 години преди трагичната й смърт, тъй като работел в Русия.
Фаталният край на Гергана последвал след пиянски запой около 23 часа, докато Александър и тя  пирували с компания. Тогава той  я отвел в съседната стая и след малко се чул изстрел.
На пода свидетелите видели простреляната млада жена, а обвиняемият стоял с пистолет в ръка. Александър принудил мъж от компанията да го откара до паркинга “Изворът на Белоногата” край Харманли. След това наел такси и изчезнал. Тогава Стоянов бе обявен за общодържавно и международно издирване.
Днес първото заседание по възобновеният процес приключи с осъдителна присъда Обвиняемият ще може да обжалва решението на Хасковския окръжен съд пред Апелативния в Пловдив в 15 – дневен срок.
Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”

 Анжелина Янева

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване