07/11/13 12:59
(http://offnews.bg)

КПУКИ назначавала служители по неясни критерии

КПУКИ

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е провеждала конкурси за избор служители по неясни критерии и правила.

Това става ясно от два сигнала, които постъпиха в редакцията на OFFNews от хора, които са участвали в конкурси на КПУКИ за заемане на свободни длъжности. Те твърдят, че конкурсите се провеждат при неясни правила или в разрез с установените норми.

Според единия сигнал кандидатът се явил на конкурс за две длъжности в КПУКИ, като за целта е държал два отделни теста. В същото време с него е проведено едно интервю и за двете длъжности, за които е кандидатствал.

Обявявайки крайния резултат, комисията оценява интервюто, като му поставя две отделни оценки. По този начин конкурсната комисия оценява интервюто веднъж за едната позиция и втори път – за другата. Кандидатът за поста получава писмо, в което в графата ,,Резултат от интервюто” са посочени две различни оценки – съответно 4 и 4.28.

Методиката, по която комисията определя крайния резултат от тестовете, също остава неясна. Така например няма обяснение как е определено съотношението между допуснатите грешки на теста и поставените оценки. При теста кандидатът трябва да отговори на 30 въпроса. В конкретния случай за 29 правилни отговора комисията е дала оценка от 4.84. С други думи за една допусната грешка оценката е намалена с 1.26 единици. В същото време на втория тест за 23 верни отговора е поставената оценка 4.

Любопитен е и фактът, че приложението, което удостоверява резултатите от изпита, не носи подписите на членовете на конкурсната комисия, каквото е изискването в ,,Наредба за провеждане на конкурсите за държавни служители“. Нещо повече – на документа липсва и дата, на която той е издаден. Съмненията около конкретния проведен конкурс се допълват и от друг „пропуск“ – отново в противоречие с посочената наредба на кандидата не е изпратено извлечение от протокола на изпитната комисия.

В четвъртък стана ясно, че прокуратурата разследва служители на КПУКИ за набавяне на облага чрез служебно положение. За момента производството се води срещу неизвестен извършител. 

Статията "КПУКИ назначавала служители по неясни критерии" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване