07/14/13 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Македонският президент изпраща стрелата на Амур към Ердоган

в. Утрински весник

Сърцето ни бие със сърцето на Ердоган”, каза македонският президент Георге Иванов и добави още едно в дългия списък противоречиви изявления, които направи откакто зае поста.

Равносметката, която дойде по-късно от площад “Таксим”, даде още една поразителна картина на демонстрацията на сила от страна на турските власти, които вече цял месец са изправени презд масови демонстрации против недемократичното управление на премиера Реджеп Тайип Ердоган. В протестите миналия уикенд бяха ранени най-малко 13 журналисти, а около 80 протестиращи бяха арестувани, след като представителите на реда и мира разгониха множеството с полицейски палки, гумени куршуми и сълзотворен газ.

Антиправителствените протести в Турция, които започнаха в знак на несъгласие с разрушаването на парка Гези, дадоха пет жертви досега. Междувременно съдът се произнесе с решение против противоречивия проект за изграждане на търговски център на мястото на парка. От самото начало европейски политически авторитети осъдиха грубия отговор на антиправителствените протести в страната, кандидатка за членство в ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че случващото се в Турция не съответства на идеите за свобода на протестите и на изказванията. Тези дни пък Иванов насърчи своя добър познат Ердоган да се противопоставя, тъй като, както каза, на всички е известно, че в такива събития се намесват чужди държави, които си играят свои игри.

Почти в същото време, когато турската Анадолска агенция предаде посланието на Иванов от Охрид, много македонски медии сервираха чрез представители на турската правителствена агенция сензацията за повишения рейтинг на македонския президент, който влезе във финала на мандата си и сега е изправен пред неизвестността ще му се отвори ли възможност за продължаване на престоя във Водно (президентството - бел. ред).

Според института за политически проучвания над 59 процента от гражданите са изразили положително мнение за сегашния държавен глава в анкета, в която се изследва изключително неговият рейтинг и в която той няма конкуренция. Няма да мине много време, докато се види дали взимането на страна по отношение на антиправителствените протести в Турция ще донесе или ще отнеме точки на Иванов, когато във ВМРО-ДПМНЕ започнат калкулациите за президентската кандидатура догодина.

Отговорът на тази дилема зависи може би от това дали правителството се съгласява с констатациите на Иванов за случващото се в Истанбул, макар засега да няма сигнали, които да показват, че по този въпрос е имало съгласуване между Водно (президентството) и “Илинденска” (правителството).

Затова остана неизвестно дали посланието на Иванов е официално становище на македонските власти или е негово лично мнение. Македонският президент изрази вербална подкрепа на Ердоган, чието практикуване на властта доведе до ожесточени протести в Турция и чието справяне с демонстрациите стана пример за злоупотреба с механизмите на демокрацията. От този аспект за изявлението на Иванов може да се каже, че е смущаващо, прибързано или политически некоректно, но не и че е изненадващо.

Към края на миналата година държавният глава се похвали пред депутатите с богата дипломатическа дейност. Каза, че само през 2012 г. е бил на 21 посещения в чужбина, участвал е и в международни и двустранни форуми. След това добави, че е имал 86 срещи с държавни и правителствени ръководители и с представители на международни организации. Не каза в какъв процент от тези активности е включена Турция, но обществеността помни, че Иванов е чест гост в тази страна.

Миналата година Иванов изкара почивка на турския бряг, среща се с Вселенския патриарх в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване